• Посилання скопійовано

Порядок ввезення друкованої продукції з Росії та окупованої території - тільки за дозволом

Постановою КМУ від 05.04.2017р. №262 було затверджено порядок видачі дозволів на ввезення видавничої продукції , що має походження з країни-агресора або тимчасово окупованої території. Розглянемо докладніше ці зміни та їх вплив на роботу госпсуб’єктів

Порядок ввезення друкованої продукції з Росії та окупованої території - тільки за дозволом

Порядок прийнято для практичного застосування  нової статті 28-1 Закону України “Про видавничу справу”, яку було внесено Законом № 1780-VIII. Ця норма щодо ввезення друкованої продукції із Російської Федерації (далі - РФ) та тимчасово окупованої території України набрала чинності ще з 01.01.2017 року.

Постановою №262 внесено зміни й до переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України, затвердженого постановою Кабміну від 21.05.2012 р. №436. У цей перелік додано види друкованої продукції, на які потрібно отримувати дозвіл.

Саме тому податківці й видали свій лист №12005/7/99-99-18-03-01-17, на підставі якого доповнено лист Міндоходів від 08.05.2014 р. № 10601/7/99-99-24-01-10-17 пунктом 34.

Зауважимо, що ввезення друкованої продукції на підставі дозволу  не буде стосуватись громадян, які ввозять в ручній поклажі або багажі видавничу продукцію загальною кількістю не більше 10 примірників.

 

На ввезення якої друкованої продукції потрібно отримати дозвіл?

У Порядку використовуються такі терміни як "держава-агресор" та "тимчасово окупована територія України". Тож, для правильного розуміння її змісту необхідно розібратись з даними поняттями. Постановою ВРУ  від 27.01.2015 № 129-VIII  Україна визнала Російську Федерацію, як державу-агресора. Також варто розібратись з поняттям тимчасово окупованої території. Перелік таких територій затверджено розпорядженням КМУ  від 07.11.2014р. №1085-р . Періодично цей перелік оновлюється, тож за його змінами варто слідкувати.

Згідно з затвердженим порядком  на дозвільній основі здійснюється ввезення друкованої продукції, що виготовлена або має походження або ввозиться з території держави-агресора або тимчасово окупованої території. Отже, під заборону (відповідно до змін до переліку товарів на які встановлено обмеження) ввозу без відповідного дозволу потрапили такі товари: 

  • друкованi книги, книжки, брошури та аналогiчнi друкованi матерiали, зброшурованi (УКТЗЕД 4901);
  • книжки-малюнки, книги для малювання або розфарбовування, дитячі (УКТЗЕД 4903 00 00 00);
  • карти географічні та гідрографічні або аналогічні карти всіх видів, включаючи атласи, настiннi карти, топографiчнi плани та глобуси, надруковані (УКТЗЕД 4905).

 

Хто видає дозволи

Порядком № 262 встановлено, що процедура видачі, відмови у видачі чи анулювання дозволу на ввезення друкованої продукції покладено на Держкомтелерадіо. Варто зазначити, що як подання заяви про видачу дозволу, так і заяви про його переоформлення здійснюється безкоштовно.

 

Як отримати дозвіл

Суб’єкт господарювання може подати заяву про видачу дозволу такими способами:

  • у паперовій (особисто або поштовим відправленням);
  • електронній формі (через Єдиний державний портал адміністративних послуг). 

Для отримання дозволу суб’єкт господарювання повинен подати відповідний перелік документів. А саме:

  • заява про видачу дозволу (в такій заяві обов’язково необхідно зазначити повну назву видання мовою оригіналу та українською мовою, країну-виробника, рік виходу у світ та кількість примірників, що ввозяться на митну територію України);
  • один примірник оригіналу видання (в паперовому або PDF варіанті);
  • оригінал або нотаріально засвідчену копію угоди, укладеної з власником прав на видання, що підтверджує надання права на розповсюдження видавничої продукції на території України, разом з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально;
  • рецензію, складену державною мовою фахівцем (експертом), щодо оцінки та характеристики змісту видання, засвідчену підписом власника прав на видання.

Відповідні форми заяв затверджено у додатках до Порядку № 262.

Строк дії такого дозволу визначається згідно зі строком дії угоди, що укладена з власником прав на видання, але не більше ніж 5 років. 

 

Коли Держкомтелерадіо може відмовити у наданні дозволу

Для відмови (окрім об’єктивних причин, таких як подання пакету документів не в повному обсязі чи виявлення у поданих документах недостовірних даних) є ще й суб’єктивна причина - негативний висновок експертної ради.

Конкретних критеріїв У Порядку №262 негативного висновку експертної ради не наведено. Їх має затвердити саме Держкомтелерадіо, поки ще інформації про їх розроблення не має. 

Видача (або відмова у його видачі) такого дозволу відбувається протягом 10 календарних днів, з дня надходження заяви та відповідних документів. У разі ж відмови у видачі дозволу суб’єкт господарювання має право усунути зазначені причини відмови та подати заяву повторно. Повторна заява розглядається у строк не більше 5 робочих днів з дня її отримання. При поданні повторної заяви вона не може бути відхилена з причин, що не були зазначені у письмовому поясненні відмови попереднього разу.

 

Анулювання дозволу

Підставами для анулювання такого дозволу можуть бути як причини зі сторони заявника (заява про анулювання, припинення дії юридичної особи або підприємницької діяльності фізособи-підприємця) так і зі сторони експертної ради (негативний висновок). Дія дозволу припиняється через 10 робочих днів з дня прийняття рішення про анулювання такого дозволу Держкомтелерадіо. 

 

Переоформлення дозволу

А от при зміні найменування або місцезнаходження юридичної особи, або прізвища, ім’я, по батькові чи місця проживання ФОП дозвіл підлягає переоформленню. Переоформлення дозволу здійснюється у строк п’яти робочих днів, з дня надходження заяви про переоформлення.

 

Розповсюдження книг без дозволу

Чим же загрожує ввіз такої друкованої продукції та її розповсюдження на території України без відповідного дозволу? Така друкована продукція підлягає вилученню, а за її розповсюдження передбачає накладання адміністративного штрафу на розповсюджувачів у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожен наступній такий випадок). 

Рішення про накладення штрафу,  передбаченого  частиною 21 цієї статті, приймає Держкомтелерадіо. Це передбачено ст. 28-1 Закону про видавничу справу.

Ще раз повторюємо, що ст. 28-1 Закону про видавничу справу запрацювала ще з 1 січня 2017 року. Але практично вона почала застосуватися тільки з дня набрання чинності Порядку № 262, тобто з 20 травня 2017 року. Саме з цієї дати потрібно мати у наявності відповідний дозвіл. Хоча зазначимо, що порядку проведення перевірок Держкомтелерадіо також поки ще не розроблено.

 

З якої дати набрав чинності Порядок № 262

Насамкінець зазначимо, що Порядок № 262 набрав чинності з 20 травня 2017 року. Тож саме з цієї дати на ввезення відповідної друкованої продукції потрібно мати відповідний дозвіл. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»