• Посилання скопійовано

Чи можуть анулювати ліцензію на алкоголь у разі його продажу у нічний час?

За позицією ДРС, продаж алкоголю в нічний час не може бути підставою для анулювання ліцензії

Чи можуть анулювати ліцензію на алкоголь у разі його продажу у нічний час?

Державна регуляторна служба України знову звернулася до Київської міської ради з вимогою усунути порушення законодавства та внести зміни до рішення «Про встановлення обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових в м. Києві».

Так, пунктом 5 цього рішення надається можливість контролюючим органам звертатися до органу ліцензування з рекомендацією щодо позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями у разі порушення заборони щодо їх реалізації з 23:00 до 10:00 години.

Водночас серед підстав для анулювання ліцензії, що встановлені Законом про державне регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв, немає такої підстави як порушення заборони реалізації алкогольних напоїв у нічний час.

Однак, Кодексом про адмінправопорушення визначено, що порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже рішення Київської міської ради від 27.09.2018 р. №1529/5593 порушує вимоги чинного законодавства, суперечить принципам державної регуляторної політики та потребує вжиття заходів щодо приведення у відповідність.

З огляду на це, ДРС запропонувала внести зміни та виключити з рішення частину речення «.., в тому числі шляхом звернення до відповідного органу ліцензування з рекомендацією щодо позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.».

За словами Голови ДРС Олексія Кучера, Служба ще на етапі погодження повідомляла розробників акта про необхідність приведення положень у відповідність до вимог чинного законодавства, проте на сесії Київської міської ради його було прийнято без урахування наданих зауважень.

«Власники столичних закладів торгівлі не можуть бути позбавлені ліцензії за продаж алкоголю після 23:00, оскільки законом не передбачена така підстава для позбавлення права на провадження діяльності. Вважаю, що місцева влада має мінімізувати недоотримання прибутків підприємцями, а не створювати додаткове адміністративне навантаження на бізнес», – зазначив Олексій Кучер.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»