• Посилання скопійовано

Що варто знати про крафтові харчові продукти виробникам та споживачам?

Обираючи крафтові продукти, варто перевіряти маркування (склад, дату, виробника), дотримання умов зберігання та гігієни виробництва. У разі сумнівів щодо якості чи безпечності споживач може звернутися до Держпродспоживслужби

Що варто знати про крафтові харчові продукти виробникам та споживачам?

Держпродспоживслужба розповідає, що крафтові або ремісничі продукти – це харчові продукти, виготовлені малими виробниками у невеликих партіях, часто за традиційними технологіями.

Точне визначення ремісничих харчових продуктів викладене в Законі України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – це харчовий продукт тваринного походження, що має основний інгредієнт, для якого Україна є країною походження, виробляється тільки на одній потужності за власною унікальною рецептурою та/або технологією оператора ринку в обсязі не більше 1000 кілограмів або 1000 літрів на тиждень у середньому протягом року.

При виборі крафтових (ремісничих) харчових продуктів споживачам варто звернути увагу на:

1. Маркування. На упаковці або етикетці має бути зазначено: склад, дата виробництва, строк придатності, умови зберігання, дані про виробника, номер потужності (якщо передбачено видом діяльності). Вимоги встановлені Законом України від 06.12.2018 №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

2. Умови зберігання. Крафтові продукти часто не містять консервантів, тому особливо важливо дотримуватися температурного режиму та строків зберігання. Порушення цих вимог може становити ризик для здоров’я.

3. Гігієна виробництва. Навіть мале виробництво повинно дотримуватися належних гігієнічних практик. Споживач може звертати увагу на чистоту місця продажу, умови транспортування, наявність належної упаковки.

4. Скарги та захист прав. Якщо виникли підозри щодо якості чи безпечності продукції, споживач має право звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби у своєму регіоні.

Уважність і обізнаність споживача – запорука безпечності та впевненості у тому, що обраний продукт є якісним і корисним.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»