• Посилання скопійовано

Переходити на нові КВЕДи треба всім

Чи обов’язково підприємству, яке не є платником єдиного податку, міняти КВЕД?

Безумовно, міняти треба всім суб’єктам господарювання, оскільки з 01.01.2012 р. набрав чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікатор видів економічної діяльності», затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. №457 (зі змінами від 29.11.2010 р. №530).
Згідно із зазначеним наказом старі КВЕД (ДК 009:2005) діють до 01.01.2013 р., після чого всі суб’єкти підприємництва зобов’язані замінити їх на нові КВЕД.
Система статистичних класифікацій не є статичною, і тому, зважаючи на зміни у світовій економіці та суспільстві, виникає потреба у перегляді центральних статистичних класифікацій. Перегляд статистичних класифікацій здійснюють принаймні один раз на 5 — 10 років.
Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) установлює основи для підготовлення та поширення статистичної інформації за видами економічної діяльності. Основний принцип КВЕД полягає в об’єднанні підприємств, що виробляють подібні товари чи послуги або використовують подібні процеси для створення товарів чи послуг (тобто сировину, виробничий процес, методи або технології), у групи.
Тобто КВЕД — це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання у багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв’язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД.
З метою запобігання виникненню черг та проблемним ситуаціям щодо зміни КВЕД радимо всім платникам податків завчасно замінити КВЕД (ДК 009:2005) на нові (ДК 009:2010). Для цього потрібно звернутися до відділів державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців районних у місті Києві державних адміністрацій за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи — підприємця.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»