• Посилання скопійовано

Для узаконення самочинного будівництва слід подати лише заяву

Наказ Мінрегіонбуду від 19.03.2013 р. №95

Для узаконення самочинного будівництва слід подати лише заяву

Ми вже згадували про те, що тривалий час самочинно збудовані будівлі не підлягали зносу, оскільки забудовник мав право на узаконення таких об’єктів. Як тимчасовий захід власнику об'єкта самочинного будівництва надавалося право прийняти в експлуатацію збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт об'єкти. Але скористатися таким правом можна було протягом дуже не тривалого часу — з 25.07.2011 р. до 30.01.2013 р. 

Держархбудінспекція у листі від 08.02.2013 р. №40-16-518 вже звертала увагу на те, що прийняти в експлуатацію самочинно збудовані об'єкти за спрощеною процедурою можливо і після 30.01.2013 р. Тим більше що з 05.01.2013 р. набрав чинності Закон від 20.11.2012 р. №5496-VI, який дозволяє це зробити. Затримка була лише за Мінрегіонбудом.

Чекати довелося аж до 29.04.2013 р. — саме з цієї дати набрав чинності Порядок прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва.

Для узаконення слід враховувати такі моменти:

1. Звіти про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж, складені після 05.01.2013 р., є чинними.

2. Прийнятий порядок стосується таких об'єктів самочинного будівництва:

— індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, збудовані у період з 05.08.92 р. до 12.03.2011 р.;

— збудовані до 12.03.2011 р. громадські будинки I і II категорій складності та будівлі і споруди сільгосппризначення I і II категорій складності.

3. Прийняття в експлуатацію зазначених об'єктів здійснюється безоплатно територіальними органами Держархбудінспекції України протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об'єкти, за результатами технічного обстеження цих об'єктів шляхом реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

4. Документом, що засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05.08.92 р. індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно є техпаспорт.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»