Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) офіційно розпочинає роботу і приступає до виконання функцій, покладених на неї урядовою постановою від 02.09.2015 р. №667 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Старт роботі Держпродспоживслужби дає розпорядження «Питання Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», яке Кабінет Міністрів прийняв 6 квітня 2016 року.
Держпродспоживслужба взяла на себе функції, які раніше виконували:
- Державна ветеринарна і фітосанітарна служба,
- Державна інспекція з питань захисту прав споживачів;
- Державна санітарно-епідеміологічна служба.
Ці служби відповідно припиняють свою роботу.
Нове відомство також буде здійснювати контроль регульованих державою цін, захист прав споживачів виробів із дорогоцінних металів і каменів, нагляд у сфері туризму й курортів, у сфері охорони прав на сорти рослин і насінництва.
За словами Міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленко, служба завершила всі необхідні заходи, пов'язані з державною реєстрацією, затвердженням положення, структури, штатного розпису апарату та кошторису. Відповідно до законодавства набрано 30% штату, і зараз призначення працівників триває.
Він додав, що станом на сьогодні всі територіальні органи Держпродспоживслужби завершили процедуру державної реєстрації. Відповідно, у цих терорганах призначені виконуючі обов’язки керівника. Для того, аби призначити керівників на постійній основі, оголошуватимуться конкурси.
Головою Держпродспоживслужби 24 лютого 2016 року призначено Володимира Лапу.
«Сьогодні нарешті можна констатувати, що процес створення Держпродспоживслужби завершився. Ми пройшли довгий і дуже непростий шлях, але Служба запрацювала», - наголосив Олексій Павленко.