• Посилання скопійовано

Уряд скасував (неефективну) книгу відгуків і пропозицій (Оновлено)

Уряд за ініціативою Мінекономрозвитку скасував норму обов’язкового ведення книги відгуків і пропозицій

Уряд скасував (неефективну) книгу відгуків і пропозицій (Оновлено)

Уряд за ініціативою Мінекономрозвитку скасував максимальну надбавку на медобладнання, книгу відгуків і пропозицій та обов’язкове оформлення довгострокових віз за межами країни

Книга відгуків і пропозицій на виробництвах, в торгівлі та закладах громадського харчування запроваджена ще за радянських часів з метою захисту прав споживачів через фіксацію у ній фактів їх порушення, рекомендацій та відгуків. Наразі ця форма захисту прав споживачів є неефективною і жодним чином не вирішує їхніх проблем.

На практиці існує низка сучасних і більш дієвих інструментів для споживачів захистити свої права: можливість залишати відгуки на сайтах самих закладів або ж на інших спеціалізованих сайтах, прямі звернення до Держпродспоживслужби, ДФС, суду. Скасування книг дозволить зменшити фінансові витрати усіх підприємств на 125 млн гривень на рік.

 

UPD_13.03.2019

11 березня на сайті Уряду з'явився текст постанови КМУ від 06.03.2019 р. №168

Але за роз'ясненням Мін'юсту від 08.07.2008 р. №5928-0-33-08-34 постанови КМУ, що стосуються прав і обов'язків громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування. Тому до момента опублікування ця постанова ще не діє. Тож до дати набрання чинності постанови №168 книга скарг та пропозицій має бути у наявності.

І ось 13 березня 2019 року Постанову № 168 було оприлюднено в Урядовому кур'єрі № 49. Відповідно вона набрала чинності з цієї дати. Тому саме з 13 березня наявність книги скарг та пропозицій у куточку споживача не є обов'язком суб'єктів господарювання. Але за продовження її ведення в майбутньому контролюючі органи не можуть покарати. Тож, хто бажає її вести й далі, має на це право.

 

***

Читайте також:

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»