• Посилання скопійовано

Книгу відгуків та пропозицій буде скасовано. Проект постанови КМУ

Мінекономрозвитку підготувало проект постанови, у якому ініціює скасування Книги відгуків та пропозицій відповідно до європейського досвіду та практик

Книгу відгуків та пропозицій буде скасовано. Проект постанови КМУ

Мінекономрозвитку розробило та оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» (завантажити).

Ним пропонується скасувати необхідність ведення Книги відгуків і пропозицій для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі та ресторанного господарства.

Як зауважують у Міністерстві, Книгу відгуків та пропозицій запроваджено ще в Радянському Союзі і на той час вона була майже єдиним засобом контролю за підприємствами, установами та організаціями, які надавали послуги громадянам.

Зараз Книга відгуків та пропозицій не є дієвим інструментом для захисту прав та вводить споживачів в оману. Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть сприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу. З прийняттям Закону “Про звернення громадян” доцільніше спрямовувати особисті електронні чи письмові звернення бізнесу, на які компанії зобов’язані відповідати, у встановлений законодавством термін.

Іншим недоліком Книги відгуків та пропозицій є те, що громадяни мають вказувати свої персональні дані (адресу, номер телефону, інше). Оскільки доступ до цього інструменту має кожен, персональні дані можуть бути використані недобросовісним бізнесом чи шахраями.  

Вимога щодо ведення Книги відгуків та пропозицій, на думку Міністерства, створює зайвий тиск на добросовісний бізнес. Підприємці змушені витрачати значні кошти на організацію виконання вимог (встановлення відповідального за ведення книги, забезпечення щоквартальної перевірки щодо ведення книги, розгляд звернень, зберігання листів, підготовку звітів). За розрахунками загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 млн грн у рік. Крім того, штраф від Держпродспоживслужби може накладатися навіть не через факт порушення прав споживачів, а просто у разі неправильного оформлення книги.

Загалом, на думку Мінекономрозвитку, Книга відгуків та пропозицій є застарілим та неефективним для споживачів інструментом. У країнах Європейського Союзу вона не використовується. Бізнес має надавати перевагу іншим каналам, таким як електронним зверненням, гарячим телефонним лініям, завдяки яким можна швидко отримати відповідь чи відстежити статус свого звернення.

З огляду на це, Мінекономрозвитку й підготувало проект постанови, у якому ініціює скасування Книги відгуків та пропозицій відповідно до європейського досвіду та практик. Переглянути його можна тут>>

Даний проект постанови дає можливість:

  • захистити персональні дані споживачів;
  • перейти до сучасних інструментів подання скарг;
  • спростити життя бізнесу;
  • звільнити органи влади від перевірки правильності заповнення Книги відгуків та пропозицій.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»