• Посилання скопійовано

Виробникам «зеленої» енергетики надаватимуть підтримку: коли та як?

ВРУ 25 квітня підтримала у другому читанні законопроект про розвиток зеленої енергетики в Україні

Виробникам «зеленої» енергетики надаватимуть підтримку: коли та як?

«Прямий» розповідає, що за законопроект про розвиток зеленої енергетики в Україні – №8449-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» проголосував 251 нардеп. Документ був розроблений для створення конкурентних засад для надання підтримки проектів будівництва об'єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства і споживачів електричної енергії та інших учасників ринку. Очікується, що прийняття закону зменшить навантаження на ціну електроенергії.

«Досягається мета наближення українського законодавства до законодавства ЄС з надання допомоги в сфері енергетики», – підкреслюється у пояснювальній записці.

Законом визначено, що починаючи з 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб'єктів господарювання, які реалізують в сфері ВДЕ проекти певної величини, можливе виключно за участю таких суб'єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки та їх перемоги.

Проектом закону пропонується, щоб перші аукціони провелися у 2020 році для розподілу квоти 2020 року. При цьому Кабміну доручено забезпечити проведення пілотного аукціону протягом шести місяців з дня набрання чинності цим законом, але не пізніше 31 грудня 2019 року.

Передбачається, що розміри щорічних квот визначаються, виходячи з цільових показників розвитку відновлюваної енергетики, встановлених міжнародними зобов'язаннями України, Енергетичною стратегією України, і з урахуванням результатів оцінки оператором системи передачі відповідності (достатності) генеруючих потужностей і плану розвитку системи передачі. У щорічній квоті визначаються окремо частки для проектів СЕС, проектів ВЕС і проектів інших видів ВДЕ.

Пропонується встановити, що Кабмін щорічно до 1 грудня встановлює розмір щорічної квоти державної підтримки на наступні п'ять років поспіль.

Нагадаємо, даний закон Рада прийняла за основу в першому читанні в кінці грудня 2018 року. За документ з другого разу проголосували 227 нардепів.

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»