• Посилання скопійовано

Процедура банкрутства: які документи подати для відкриття спецрахунків?

НБУ роз’яснив, яким переліком документів керуватися для відкриття спеціальних або окремих рахунків для здійснення процедури банкрутства

Процедура банкрутства: які документи подати для відкриття спецрахунків?

Коментар до листа НБУ від 29.10.2019 р. №57-0007/56180

Насамперед нагадаємо, що з 21 жовтня 2019 року було введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства (далі – Кодекс), який набрав чинності 21 квітня 2019 року (про це ми писали тут та тут).

Зокрема, цим Кодексом встановлюються умови та порядок відновлення платоспроможності боржника – юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Однією з вимог для проведення процедури санації боржника – юридичної особи та розрахунків з кредиторами є обов’язок керуючого санацією відкрити у банку спеціальний рахунок (ст. 50 Кодексу).

Крім того, арбітражним керуючим (керуючим реалізацією/керуючим реструктуризацією) відкривається спеціальний (окремий) рахунок і для здійснення реалізації майна/реструктуризації боргів боржника – фізичної особи (фізособи – підприємця) (пп. 3 п. 2 ст. 114 та п. 1 ст. 133 Кодексу).

При цьому Інструкція №492 на передбачає порядку відкриття таких рахунків. І поки зміни, розроблені НБУ (в частині порядку відкриття керуючим санацією, керуючим реструктуризацією та керуючим реалізацією спеціального або окремого рахунку в банку) до вищезгаданої Інструкції, не введено в дію, НБУ у листі від 29.10.2019 р. №57-0007/56180 рекомендує керуватись наступним.

Для здійснення процедури санації боржника – юридичної особи у банку відкривається спеціальний рахунок на підставі таких документів:

  • заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2 Інструкції №492), підписаної керуючим санацією;
  • копії ухвали суду про введення процедури санації, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

Для проведення процедури реструктуризації боргів/погашення боргів боржника – ФО (ФОП) арбітражний керуючий (керуючий реструктуризацією/керуючий реалізацією) відкриває у банку спеціальний/окремий рахунок на підставі таких документів:

  • заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2 Інструкції №492), підписаної керуючим реструктуризацією/керуючим реалізацією;
  • копії ухвали суду про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника – фізичної особи (фізичної особи – підприємця) та введення процедури реструктуризації боргів боржника/про визнання боржника - фізичної особи (фізичної особи – підприємця) банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»