• Посилання скопійовано

Дочекалися! Відтепер єдиним джерелом переліку ТОТ та районів бойових дій є наказ Мінреінтеграції

Відтепер єдиним джерелом інформації про ТОТ та райони бойових дій є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони. Тож саме ним можна користуватися для податкових пільг на час війни. Але тепер потрібно розʼяснення ДПС

Дочекалися! Відтепер єдиним джерелом переліку ТОТ та районів бойових дій є наказ Мінреінтеграції

Нагадаємо, що відповідно до змін до Податкового кодексу, що набрали чинності у березні-квітні 2022 року, на період воєнного стану і протягом деякого часу після його завершення платники можуть бути тимчасово звільнені від нарахування податків на нерухоме майно, землю та екологічного податку. Проте ці норми застосовуються до підприємств, що розміщені на територіях, на яких ведуться або велися раніше бойові дії, та/або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Але КМУ до 6 грудня ніяк не міг визначитися та затвердити відповідний перелік. І ось 6 грудня це рішення було прийнято. Але не так, як всі чекали. Замість окремого документу КМУ вирішив прийняти постанову, якою визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією.

Звертаємо увагу! Як бути тим платникам, які  з початку війни перебували на території бойових дій та мали право на пільги, але через відсутність Переліку не могли подати декларацію для уточнення та не сплачувати окремі податки, поки ДПС не вказала. Тому або чекати її розʼяснення, або дзвонити своїм податківцям напряму для уточнення цих нюансів.

 

Подробиці від Мінреінтеграції

За інформацією Мінреінтеграції, відтепер єдиним джерелом інформації про такі території є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій.

Нагадаємо, що наразі діє перелік, затверджений Наказом №75 Мінреінтеграції. Він створювався для забезпечення виплат ВПО, але його почали використовувати й в інших цілях. Зокрема, наявність громади в переліку могла стати підставою для обмеження доступу до публічних електронних реєстрів. Всі оновлення до цього Наказу №75 ми наводили тут

З огляду на це, Прем'єр-міністром України було доручено Мінреінтеграції розробити перелік, який забезпечить єдність адміністративної практики та цілісність державної політики.

Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Також він містить окремий список окупованих територій. Додано графу з датою початку та завершення бойових дій та тимчасової окупації.

Важливо, що новий перелік буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад, як це є зараз. Такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно вирішувати питання відновлення доступу до реєстрів. А також додасть гнучкості при визначенні належності чи неналежності певної території до тимчасово окупованих.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»