• Посилання скопійовано

Цифровізація виконавчого провадження: які воно може мати наслідки?

Ніна Южаніна у своєму Телеграм-каналі розповіла про «підводні камені» законопроєкту № 9363 «Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження»

Цифровізація виконавчого провадження: які воно може мати наслідки?

У своєму Телеграм-каналі Н. Южаніна зазначила таке:

"Не встигли українці оговтатися від відновлення арештів банківських рахунків, накладених виконавчою службою через борги (про що я писала тут і тут), як в уряді вирішили «осучаснити» примусове виконання рішень судів щодо стягнення боргів.

07.06.2023 р. у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт 9363 «Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження».

Відповідно до нього при реєстрації автомобіля в обов’язковому порядку здійснюватиметься перевірка на предмет того, чи є покупець у Єдиному реєстрі боржників.

У разі підтвердження інформації реєструвати транспортний засіб такому покупцю заборонять.

Крім того, банківські установи на вимогу судового виконавця повинні не продовжувати депозитні договори, сповіщаючи виконавця про суму депозиту в відсотках, а після — накладати арешт на депозит та передавати ці гроші в рахунок погашення боргу.

У Мін’юсті потребу у внесенні таких змін до законодавства пояснили тим, що це «зробить комфортним сплату боргу для добросовісних боржників».

Можливо.

Але навіть неможливість сплати рахунків за житлово-комунальні послуги теж вважається боргом, за який можуть бути накладені всі ці санкції.

А суди через несплату боргів за ЖКП, аліментів, кредитів тощо відбуваються зараз за спрощеною процедурою.

Чи на часі така пильність влади за платіжною дисципліною людей у період війни". 

***

Читайте такожПланують цифровізувати виконавчі провадження: зареєстровано законопроєкт у ВРУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»