• Посилання скопійовано

Уряд повернув довоєнні строки надання адмінпослуг і видачі дозвільних документів

Кабмін поновив строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до пункту 1 Постанови КМУ №165

Уряд повернув довоєнні строки надання адмінпослуг і видачі дозвільних документів

Кабмін постановою від 08.08.2023 №828 поновив строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до пункту 1 постанови КМУ від 28.02.2022№165 "Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру".

Нагадаємо, що Постанова №165 передбачала зупинення строків надання під час воєнного стану адміністративних послуг суб'єктами їх надання та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні. Це не стосувалося строків надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації юросіб та ФОПів, держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, держреєстрації актів цивільного стану, а також надання адміністративних послуг у сфері будівництва.

Як зауважила член Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Галина Янченко, свого часу ця постанова приймалася зовсім для інших цілей, на практиці окремі органи, такі як ДПС, почали трактувати її як можливість не робити свою роботу.

«Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів вітає рішення уряду повернути довоєнні строки надання адміністративних послуг», — наголосила Галина Янченко.

«Нова перемога Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів на користь бізнесу. Саму проблему ми виявили в ході роботи над одним з звернень від бізнесу. Нещодавно до нас звернувся великий Червонослобідський спиртзавод на Київщині, який вже півроку не може відновити роботу просто через те, що ДПС не приймає жодних рішень по його зверненню. Воно стосується надання підприємству ліцензії, без якої завод не може виробляти продукцію», — розповіла Галина Янченко.

Вона підкреслила, що попри те, що всі документи для отримання ліцензії виробник надав ще за пів року до того, ДПС не вживала жодних дій. Лише надіслала лист із посиланням на Постанову №165, проінформувавши заявника, що податківці не зобов’язані надавати адмінпослуги вчасно.

«Через «роздуми» Державної податкової служби завод за ці півроку недоотримав 500 млн грн, які могли б піти в бюджети всіх рівнів у вигляді податків. А 100 співробітників підприємства півроку просиділи без роботи. Більше того, після того, як ми публічно вперше заявили про цю проблему, до нас звернулися ще два (!) спиртзаводи з аналогічними скаргами на ДПС», — повідомила Галина Янченко.

За її словами, для вирішення ситуації член Парламентської спецкомісії з питань захисту прав інвесторів Лариса Білозір запропонувала Кабінету Міністрів України внести зміни до підзаконних актів уряду, які могли б виправити проблему.

«Уряд не просто прислухався до цих пропозицій, а й зробив ще радикальніше: скасував постанову взагалі. І Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів таке рішення повністю підтримує. Далі Спецкомісія проконтролює, щоб спиртзаводи, які були заблоковані через постанову і довгі роздуми ДПС, знову запрацювали, а люди мали роботу і зарплати, щоб забезпечувати свої сім’ї», — підкреслила голова ТСК з питань захисту інвесторів.

Ця постанова набере чинності 25 серпня 2023 року (через 10 днів з дня її опублікування в "Офіційному віснику України" №163).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»