• Посилання скопійовано

Як отримати дозвіл на експорт/імпорт товарів військового призначення та подвійного використання

Отримання суб’єктами здійснення міжнародних передач товарів дозволу (висновку) на експорт/імпорт, тимчасове вивезення/тимчасове ввезення товарів

Для отримання дозволу (висновку) на експорт (тимчасове вивезення), імпорт (тимчасове ввезення) товарів, міжнародні передачі яких підлягають експортному контролю суб’єкт здійснення міжнародних передач товарів має звернутися з письмовою заявою до Держекспортконтролю України, разом з якою подати оригінали документів про гарантію та інші необхідні для проведення основної експертизи документи.
Перелік таких документів залежно від категорії товару визначено у:
— Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 р. №1807;
— Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.01.2004 р. №86.
Строк розгляду заяв та прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозволів або висновків у разі, якщо не потрібне додаткове міжвідомче узгодження, встановлюється залежно від категорії товарів, але не може перевищувати з дня надходження всіх необхідних документів:
45 днів — щодо експорту (реекспорту) товарів військового призначення;
30 днів — щодо експорту (реекспорту) товарів подвійного використання та тимчасового  вивезення  (ввезення)  будь-яких товарів;
15 днів — щодо імпорту та транзиту товарів, а також тимчасового вивезення або ввезення товарів для демонстрування на виставках, ярмарках, з метою реклами, проведення випробувань та з іншою подібною метою, якщо це не передбачає передачу права власності на товар.
У разі виникнення  потреби у проведенні міжвідомчого узгодження загальний строк розгляду заяв та прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозволів або висновків не може перевищувати 90 днів з дня надходження всіх необхідних документів.
До строку розгляду заяв та прийняття відповідних рішень не зараховується час, необхідний для надходження від суб’єктів всіх необхідних документів.
У разі якщо всі необхідні документи не надійшли протягом двох місяців, заява вважається відхиленою і розгляду не підлягає (витяг зі статті 15 Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» від 20.02.2003 р. №549-ІV).
Форми заяв про отримання дозволу (висновку) та порядок їх заповнення наведено в Інструкції про порядок заповнення заяв щодо отримання дозвільних документів, документів про гарантії та інших документів, що надаються Держекспортконтролем України, затвердженій наказом Державної служби експортного контролю України від 09.01.2004 р. №5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 січня 2004 р. за №90/8689.
Вищезазначені постанови Кабінету Міністрів України та наказ Державної служби експортного контролю України від 09.01.2004 р. №5 розміщено на веб-сайті Держекспортконтролю України (електронна адреса: www.dsecu.gov.ua).
Примітка. Обов’язковою умовою проведення основної експертизи є наявність у cуб'єкта посвідчення про його реєстрацію як суб’єкта здійснення міжнародних передач товарів та відповідного роз’яснення Держекспортконтролю України про особливості здійснення таких передач заявлених товарів.

Джерело: Державна служба експортного контролю України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»