• Посилання скопійовано

ДПСУ, ДМСУ та НБУ: митна декларація нова, а проблеми старі

Листи ДПСУ від 31.12.2012 р. №8324/0/61-12/15-3115, від 11.09.2012 р. №1756/0/61-12/22-3315

ДПСУ, ДМСУ та НБУ: митна декларація нова, а проблеми старі

ДПСУ, вже вкотре повертаючись до теми електронного декларування, наразі пов'язала електронну МД з можливістю формування ПК, окресливши основні давно наявні та досі не усунені проблеми — зняття імпортної операції за електронною митною декларацією (далі — МД) з валютного контролю.

Отже, у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до ПК, є митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

Згідно з п. 3 ст. 257 Митного кодексу МД та інші документи згідно з МКУ може бути оформлено на паперовому носії або у вигляді електронних документів, які мають однакову юридичну силу.

Мінфін, зі свого боку, також підтверджує, що електронна митна декларація є первинним документом, який фіксує господарську операцію з взяття підприємством зобов'язання у сумі нарахованих митних платежів за умови наявності обов'язкових реквізитів (Лист Мінфіну від 23.01.2013 р. №31-08410-07-16/2073).

Вимоги щодо форми електронної МД. Відповідно до пункту 5.4 Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа (наказ Мінфіну від 30.05.2012 р. №651), за письмовим зверненням осіб, а також у випадках, передбачених законодавством, митний орган (підрозділ митного органу) засвідчує ксерокопії оформлених аркушів МД на паперовому носії або копії оформлених електронних МД на папері. Таке засвідчення здійснюється шляхом проставлення посадовою особою митного органу у верхній частині лицьового боку кожного аркуша ксерокопії МД на паперовому носії або роздрукованої на папері копії електронної МД відмітки «Копія. Згідно з оригіналом», особистого підпису, ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії та відбитка особистої номерної печатки.

Таким чином, зазначені копії митних декларацій можуть бути визнані документом, що є підтвердженням сум ПДВ, які належать до ПК.

Зняття імпортної операції з валютного контролю за електронною МД. Нагадаємо, що підставою для зняття імпортної операції з валютного контролю є ВМД. Оформлення електронних МД наразі ще не стало підставою для внесення НБУ відповідних змін до своїх Інструкцій щодо здійснення митного контролю. 

З боку митних органів ситуація зрозуміла: у разі надходження до митних органів обґрунтованих звернень декларантів митні органи роздруковують екранні форми ЕВМД, а також ЕД на паперовий носій (аркуш формату А4), які засвідчуються печаткою митного органу з учиненням запису «Електронне декларування».

ДПСУ у своїх листах звертає увагу на те, що з боку НБУ досі маємо лише роз′яснення: Лист НБУ від 23.11.2011 р. №28-311/5079-14132.

Увага! ДПСУ наголошує, що Законом України від 07.06.2012 р. №4915-VI «Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо узгодження їх окремих норм» внесено зміни до п. 200.8 ПКУ, згідно з якими, на відміну від раніше чинних норм, коли МД подавалася лише у паперовому вигляді, у разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної МД, така електронна МД надається митним органом до органу ДПС у порядку, затвердженому КМУ, в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідно до закону. У зв'язку з чим очікуємо нових змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»