• Посилання скопійовано

Запроваджено єдиний казначейський рахунок ДФС для сплати митних платежів

Затверджено Порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення

Запроваджено єдиний казначейський рахунок ДФС для сплати митних платежів

Мінфін наказом від 01.11.2017 р. №898 затвердив Порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення.

Цим наказом, зокрема, запроваджено використання єдиного авансового рахунка ДФС для сплати підприємствами митних платежів.

 

У чому була проблема?

Як пояснюють у Мінфіні, митні платежі, які підлягають сплаті при митному оформленні, мають бути перераховані на рахунок митниці до моменту подання митної декларації.

Наразі, кожна митниця має власний казначейський рахунок. Митний кодекс дозволяє підприємствам проводити митне оформлення у будь-якій митниці.

Таким чином, підприємство має перерахувати на рахунок відповідної митниці необхідні кошти, які можуть бути невикористані в повному обсязі (наприклад, через курсові різниці підприємство перераховує кошти з певним запасом).

В результаті, у підприємств, які здійснюють митне оформлення товарів у різних митницях, складається ситуація, що на рахунку однієї митниці можуть залишатись певні кошти, а для оформлення товарів в іншій митниці цієї суми коштів не вистачає.

 

Що змінить наказ?

Згідно з наказом, тепер з єдиного казначейського рахунку ДФС буде проводитись списання митних платежів при митному оформленні в будь-якій митниці.

Для зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться підприємствами до/або під час митного оформлення, на балансі Держказначейства на ім'я ДФСУ буде відкрито депозитний рахунок за балансовим рахунком 3734.

Для зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться громадянами до/або під час митного оформлення, а також для зарахування інших платежів у національній валюті, які сплачуються не з сум авансових платежів (передоплати), на балансі ГУ Державної казначейської служби у м. Києві  на ім'я митниць ДФС відкриваються (діють) депозитні рахунки 3734.

Сплата підприємствами коштів у національній валюті, призначених для забезпечення справляння митних та інших платежів, а також внесення грошової застави здійснюються у вигляді авансових платежів (передоплати) до/або під час митного оформлення з рахунків, відкритих ними в банках, а також готівкою через банки на депозитний рахунок 3734, відкритий у Казначействі на ім'я ДФС.

Сплата громадянами коштів у національній валюті, призначених для забезпечення справляння митних та інших платежів, здійснюється у вигляді авансових платежів (передоплати) до/або під час митного оформлення з рахунків, відкритих ними в банках, в тому числі з використанням електронного платіжного засобу, а також готівкою через банки на депозитний рахунок 3734, відкритий в ГУ Казначейства у м. Києві на ім'я відповідної митниці ДФС.

Також Наказом №898 встановлено, що:

1) переведення підприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, відкритий в Державній казначейській службі України на ім'я ДФСУ, для зарахування авансових платежів (передоплати) здійснюється поетапно:

  • на перехідний період (з 15 січня до 16 липня 2018 року) - за рішенням підприємства;
  • з 17 липня 2018 року - на постійній основі;

2) протягом перехідного періоду:

  • кошти підприємств і громадян, які підлягають зарахуванню до державного бюджету, перераховуються:
  • з депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім'я ДФС, відповідно до Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затвердженого цим наказом;
  • з депозитних рахунків 3734, відкритих у ГУ Державної казначейської служби України у м. Києві  на ім'я митниць ДФС, відповідно до Порядку розрахунково-касового обслуговування через органи Державного казначейства України митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення;
  • при митному оформленні товарів за однією митною декларацією не допускається одночасне використання авансових платежів (передоплати), внесених підприємством на депозитний рахунок 3734, відкритий на ім'я ДФС, та депозитний рахунок 3734, відкритий на ім'я митниці ДФС;
  • з 18 червня 2018 року сплата та зарахування коштів у вигляді авансових платежів (передоплати) підприємств на депозитні рахунки 3734, відкриті в Головному управлінні Казначейства у м. Києві на ім'я митниць ДФС, припиняються в установленому порядку;

ДФС та митниці ДФС інформують підприємства про:

  • зміни в системі зарахування авансових платежів (передоплати);
  • реквізити депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім'я ДФС;
  • з 17 липня 2018 року Порядок розрахунково-касового обслуговування через органи Державного казначейства України митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення застосовується виключно щодо операцій із перерахування до державного бюджету митних та інших передбачених законодавством платежів, сплачених у перехідний період, а також коштів, внесених підприємствами як грошова застава, у випадках, якщо така застава підлягає перерахуванню до державного бюджету;
  • перерахування митницями ДФС залишків коштів підприємств, які обліковуються на депозитних рахунках 3734, відкритих у ГУ Казначейства у м. Києві на ім'я митниць ДФС, на депозитний рахунок 3734, відкритий у Казначействі на ім'я ДФС, не допускається. Повернення підприємствам коштів авансових платежів (передоплати) здійснюється в установленому порядку.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім пункту 2 цього наказу, який набере чинності з 10 жовтня 2018 року. Як повідомляє Мінфін, офіційне опублікування наказу очікується 19.12.2017 у виданні «Офіційний вісник» № 99.

 

Що це дасть?

У Міністерстві фінансів пояснюють, що:

1) підприємствам надається можливість перераховувати кошти авансових платежів на один рахунок ДФС, подавати митні декларації будь-якій митниці та сплачувати митні платежі з єдиного авансового рахунку;

2) створюється можливість автоматизації надання ДФС письмової інформації про використання коштів, унесених підприємством як авансові платежі на рахунок ДФС;

3) удосконалюються правила зарахування коштів, що вносяться громадянами до/або під час митного оформлення, а також інших платежів в національній валюті шляхом використання авансових рахунків, відкритих на ім’я митниць ДФС;

4) чітко регламентуються процедури і напрями перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, що вносяться до/або під час митного оформлення;

5) встановлюються правила обміну інформацією про рух коштів на рахунку 3734, відкритому в Казначействі на ім’я ДФС;

6) створюються сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»