• Посилання скопійовано

Обмеження на посилки з-за кордону відклали на рік

Обмеження, згідно з яким українці зможуть протягом місяця отримувати три посилки з товарами з-за кордону вартістю до 150 євро кожна без сплати податків, набере чинності з 1 січня 2019 року

Обмеження на посилки з-за кордону відклали на рік

Законом від 07.12.2017 р №2245-VIII встановлено нові обмеження на безмитне ввезення фізичними особами товарів в Україну. Про це ми уже розповідали після ухвалення законопроекту тут і тут.

Відповідні зміни до Податкового кодексу внесено пунктами 25-27 Закону №2245.

Так, згідно з оновленими пп. 196.1.17 ПКУ та відповідно до абз 4 п. 1 "Прикінцевих положень" Закону з 1 січня 2019 року не будуть об'єктом оподаткування операції з ввезення на митну територію України:

  • товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро у несупроводжуваному багажі;
  • товарів, сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача (юридичної особи, фізичної особи - підприємця) в одній депеші у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника у міжнародних експрес-відправленнях;
  • на адресу одного одержувача (фізичної особи) у перших трьох міжнародних поштових відправленнях та/або міжнародних експрес-відправленнях протягом одного календарного місяця товарів, сумарна фактурна вартість яких у кожному з відправлень не перевищує еквівалент 150 євро.

Згідно з оновленою редакцією пп. 191.1.1 ПКУ, яка також набере чинності у 2019 році, у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, несупроводжуваному багажі базою оподаткування буде їх митна вартість (для юросіб) або фактурна вартість (для фізосіб), визначена відповідно до статей 234 та 374 МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті.

Водночас з 1 січня 2018 року набрав чинності оновлений пп. 196.1.18 ПКУ, згідно з яким не є об'єктом оподаткування операції з ввезення на митну територію України:

  • фізособами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро, через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення;
  • у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин;
  • у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин.

Також  набрало чинності уточнення до п. 191.2.3 ПКУ. Ним передбачено, що у разі ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин, базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»