• Посилання скопійовано

Особливості обліку експорту товарів: на що звернути увагу?

Експорт товарів часом викликає чимало питань у працівників фінансової служби підприємства. На що важливо звернути увагу бухгалтерам, відображаючи в обліку такі транзакції?

Особливості обліку експорту товарів: на що звернути увагу?

Визнання доходу

Нагадаємо, порядок відображення доходу за експортними операціями в бухобліку регулюють П(С)БО 15 «Дохід» і П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Відповідно, на дату отримання авансу від нерезидента про дохід не може бути й мови.

Не визнається доходом сума попередньої оплати (авансу).

Крім того, відповідно до п. 8 П(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

 

Курсові різниці

Як і в усіх інших операціях з іноземною валютою, у разі здійснення експорту виникатимуть курсові різниці. Визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до П(С)БО 21.

Підприємства ведуть бухгалтерський облік і складають фінансову звітність у грошовій одиниці України. Тобто, якщо розрахунки за експортними операціями проводять в іноземній валюті, під час відображення таких операцій у бухобліку іноземну валюту перераховують у гривні.

Розрахунки в інвалюті відображають в обліку через перерахунок її у гривні. Такі вимоги встановлені в П(С)БО 21. Так, згідно з п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображають у валюті звітності (гривнях) через перерахунок суми в іноземній валюті на початок дня дати здійснення операції.

Також дозволено операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у сумі, визначеній у документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення операції. Головне, щоб це не суперечило вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу.

 

Яка подія відбулася першою?

Порядок відображення в обліку експортних операцій залежить від того, яка з подій відбулась першою – відвантаження товарів чи отримання попередньої оплати.

Якщо першою подією є поставка товару, постачальник відображає дохід у розмірі вартості проданого товару за офіційним курсом НБУ гривні до іноземної валюти на цю дату. Далі ця монетарна заборгованість перераховується на дату балансу та/або на момент її погашення контрагентом-нерезидентом. Водночас розраховуються курсові різниці, отримані за такими операціями. Такі курсові різниці відображаються або у складі доходів (якщо різниця позитивна), або у складі витрат (якщо різниця від’ємна).

Якщо першою подією є попередня оплата, то на момент її отримання постачальник не відображає доходи від такої операції. Заборгованість перед контрагентом-нерезидентом перерахунку на дату балансу не підлягає, оскільки є немонетарною статтею. Такі доходи відображатимуться в момент переходу до покупця права власності на товар, але за офіційним курсом НБУ гривні до іноземної валюти на дату отримання попередньої оплати.

***

Податкові наслідки експортних операцій ми розглядали тут (для передплатників).

Крім цього, нещодавно Мінфін затвердив УПК щодо експорту товару дешевше від ціни придбання.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»