• Посилання скопійовано

Чи повинен код УКТ ЗЕД імпортованого товару відповідати митній декларації?

Податківці зазначили, що при постачанні імпортованого товару суб’єкт господарювання повинен зважати на код, зазначений у митній декларації при його ввезені на територію України. Та чи праві в цьому випадку податківці? Розглянемо далі

Чи повинен код УКТ ЗЕД імпортованого товару відповідати митній декларації?

ДФСУ у ІПК від 25.10.2018 р. № 4553/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, що обов’язкові реквізити податкової накладної викладено у п. 201.1 ПКУ. Зокрема, це:

При цьому податківці наголошують, що номенклатура товарів, зазначена у податковій накладній, повинна відповідати первинним документам, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару.

А далі податківці у коментованій консультації наводять доволі дивний висновок, за яким код імпортованого товару вказується в податковій накладній відповідно до коду, зазначеного в митній декларації, за якою здійснено його розмитнення, незалежно від зміни коду УКТ ЗЕД при митному оформлені наступних партій аналогічного товару.

Тобто, якщо різні партії товару мали різний код УКТ ЗЕД при перетині кордону (хоч і однакове найменування), то при їх подальшій реалізації відповідно необхідно зазначати і різні коду УКТ ЗЕД у податкових накладних відповідно до партій такого товару.

 

Від редакції

З такою позицією податківців можна посперечатися. Так, дійсно, номенклатура у податковій накладній повинна відповідати номенклатурі зазначеній у первинному документі при постачанні. Проте митна декларація не є первинним документом при постачанні таких товарів на території України. Митна декларація виступає первинним документом лише в частині оприбуткування такого товару. Подальше постачання товару на території України оформлюється відповідними документами на постачання, зокрема, видатковою накладною.

Окрім цього, виникає спірна ситуація. Нещодавно податківці зазначали, що у разі отримання висновку з ТПП платник податків зобов’язаний зазначати код УКТ ЗЕД саме за нею (хоча законодавчо такий обов’язок і не передбачено). І як тоді бути в ситуації, коли код у висновку ТПП буде відрізнятися від коду, зазначеного у митній декларації?

Було й інше, ще більш цікаве роз’яснення, у якому податківці стверджували: якщо до Закону про митний тариф вносяться зміни і код УКТ ЗЕД на момент постачання товару змінився, при складанні податкових накладних слід застосовувати змінений, тобто актуальний код УКТ ЗЕД (навіть, якщо він не відповідає митній декларації). Ми про це писали тут>>

На жаль, законодавчо порядок визначення коду УКТ ЗЕД не деталізовано, а ситуації з постачанням товару можуть бути різними. Тому тим платникам ПДВ, які мають сумнів в тому, який код застосовувати, варто отримати власну ІПК і діяти вже за нею.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»