• Посилання скопійовано

Зміни у ставках податків за міжнародними угодами

Нещодавно ми опублікували новини щодо змін в оподаткуванні з трьома країнами – Кіпром, Сполученим Королівством Великобританії і Північної Ірландії та Малайзією. Оскільки всі вони починають застосовуватись з початку 2020 року, ми вирішили придивитись до них детальніше

Зміни у ставках податків за міжнародними угодами

Новини про зміни в оподаткуванні за операціями з резидентами Кіпру, Сполученого Королівства Великобританії та Малайзії читайте тут і тут.

 

Нові ставки податку за Конвенцією з Республікою Кіпр

Зміни були внесені протоколом до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи. Увага! Кіпр не внесений до Переліку офшорних зон, затвердженого розпорядженням КМУ від 23.02.2011 р. №143-р.

Протокол є невід’ємною частиною Конвенції та застосовується щодо:

  • податків, утриманих у джерела щодо сум, які виплачені або кредитовані нерезидентам на або після 1 січня 2019 року, або 1 січня календарного року, наступного за роком набрання чинності цим Протоколом, якщо ця дата буде пізніше, ніж 1 січня 2019 року; та
  • інших податків, які стягуються під час податкових років або періодів, що починаються на або після 1 січня 2019 року або 1 січня календарного року, наступного за роком набрання чинності цим Протоколом, якщо ця дата буде пізніше, ніж 1 січня 2019 року.

Отже, оскільки зміни набрали чинності після 01.01.2019 р., то дивіденди, проценти та доходи від відчуження майна (акції, нерухомість тощо) оподатковуються вже за новими правилами, в т.ч. й щодо сум податків, які виплачені або кредитовані нерезидентам станом на або після 01.01.2020 р. Проте йдеться не лише про зменшення сум податків.

Якщо брати до уваги дивіденди, що виплачуються українськими компаніями, то завдяки змінам до ч. 2 ст. 10 Конвенції з Республікою Кіпр при виплаті українською компанією дивідендів нерезиденту, такі виплати можуть оподатковуватися в Україні за ставкою:

1) 5% від загальної суми дивідендів за умови, що:

  • фактичний власник дивідендів є компанія-нерезидент, яка з 01.01.2020 р. (включно) не може бути Товариством,
  • компанія-нерезидент володіє 20 і більше відсотків капіталу української компанії,
  • сума інвестицій в акції або статутний капітал української компанії становить не менше 100 тис. євро,

2) 10% (до 01.01.2020 р. – 15%) від загальної суми у всіх інших випадках.

Щодо виплати процентів, що виплачуються українськими компаніями, то такі проценти можуть оподатковуватися в Україні за підвищеною ставкою 5% (раніше – 2%) за умови, що фактичний власник таких процентів є резидентом Республіки Кіпр (зміни до ч. 2 ст. 11 Конвенції з Республікою Кіпр).

Увага! У всіх випадках виплати процентів та/або дивідендів йдеться про їх фактичного власника.

Нагадаємо, що відповідно до п. 103.3 ПКУ понижена ставка за міжнародними угодами про уникнення подвійного оподаткування може застосовуватися для таких доходів як дивіденди та проценти щодо нерезидента, якщо останній є їх бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником). При цьому бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу не може бути юридична або фізична особа, навіть якщо така особа має право на отримання доходу, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого доходу.

 

Як розуміють суди термін «фактичний власник доходу» для застосування норм Конвенції між Україною та Республікою Кіпр про уникнення подвійного оподаткування?

ВС у постанові від 14.08.2018 р., справа №817/1045/17 наголосив, що право на застосування зменшеної ставки податку, передбаченої відповідним міжнародним договором України (у даній справі йдеться про виплату процентів за Конвенцією з Республікою Кіпр), виникає за умови одночасного виконання таких вимог:

  • нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України;
  • нерезидентом надано довідку (або її нотаріально засвідчену копію), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України;
  • нерезидент є бенефіціарним власником доходу.

Для визначення особи як фактичного отримувача доходу, така особа повинна володіти не тільки правом на отримання доходу, але повинна бути і особою, яка визначає подальшу економічну долю доходу.

Тобто, коли отримувач процентів має право отримувати вигоду та визначати подальшу економічну долю доходу і не пов'язаний договірними або юридичними зобов'язаннями щодо перерахування такого доходу іншій особі, отримувач є бенефіціарним власником доходу.

Передбачені міжнародними договорами пільги зі сплати податку не можуть бути застосовані у випадку, коли нерезидент діє як проміжна ланка в інтересах іншої особи, яка фактично отримує вигоду від доходу. Зокрема, не можуть бути застосовані пільгові ставки податку у випадку, коли дохід (у рамках угоди або серії угод) з джерелом його походження з України виплачується таким чином, що нерезидент (проміжна ланка, яка має вузькі, обмежені повноваження щодо доходу), який претендує на отримання пільгової ставки податку з доходів у вигляді роялті, дивідендів, процентів, виплачує весь дохід (його більшу частину) іншому нерезиденту, який би не міг застосувати пільгову ставку у разі, коли б такий дохід виплачувався останньому.

Щодо доходів від відчуження нерухомого майна резидентами України, то  ст. 13 Конвенції з Республікою Кіпр доповнена новими положеннями, а саме:

1. в Україні можуть оподатковуватися доходи не лише від відчуження рухомого майна, що формує частину майна постійного представництва, а й рухоме майно, яке відноситься до постійної бази нерезидента в Україні для цілей надання таким нерезидентом незалежних особистих послуг на території України (в т.ч. й дохід від продажу постійного представництва або такої постійної бази),

2. до доходів, що оподатковуються тільки в Договірній державі (Україні або у Республіці Кіпр), окрім морських, повітряних суден, що експлуатуються підприємством Договірної держави в міжнародних перевезеннях, тепер відносяться й річкові судна внутрішнього водного транспорту та рухоме майно,  пов’язане з їх експлуатацією;

3. доходи, одержувані резидентом України від відчуження акцій, які одержують більше ніж 50 % їхньої вартості чи більшої частини вартості прямо чи опосередковано від Кіпрської нерухомості, можуть оподатковуватись на Кіпрі.

Це правило не застосовується до:

  • торговців – резидентів України, зареєстрованих на визнаній фондовій біржі та які отримують доходи від продажу акцій кіпрських компаній, які котируються на визнаній фондовій біржі, оподатковують такі доходи в Україні;
  • українських відкритих АТ, які отримують доходи від продажу акції кіпрського відкритого АТ, оподатковують свої доходи в Україні,
  • українських пенсійних фондів, фондів страхування або подібних госпсуб’єктів, які отримують доходи від продажу акцій у вигляді процентів у фондах нерухомості кіпрських компаній, оподатковують їх в Україні,
  • доходів резидентів України від відчуження акції у випадку реорганізації кіпрських корпорацій, які оподатковуються в Україні,
  • доходів резидентів України від продажу акцій з нерухомого майна, з якого акції отримали свою оцінку та яке є об’єктом господарської діяльності, оподатковуються в Україні;
  • доходи від відчуження іншого майна резидентами України, оподатковуються тільки в Україні, якщо вони підлягають оподаткуванню за українським національним законодавством.

 

Нові ставки податку за Конвенцією зі Сполученим Королівством

Ці зміни були внесені протоколом  до Конвенції між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на приріст вартості майна.

Перше, що привертає увагу – це уточнене (а можливо й звужене!) розуміння осіб, до яких застосовується ця конвенція:

  1. статус резидентів обох держав визначається місцем постійного проживання (центр життєвих інтересів) або місцем, де вона звичайно проживає, якщо центр життєвих інтересів визначити неможливо, або за національністю. Якщо жодне правило не спрацьовує – статус резидента  визначають держави за взаємною згодою;
  2. для цілей цієї Конвенції розглядаються лише доходи та прибуток резидента Договірної Держави, які повністю або частково фінансово прозорі відповідно до податкового законодавства Договірної Держави, та поширюється в Україні, як і раніше, на ПДФО та податок на прибуток.

Щодо дивідендів, які сплачують українською компанією, а бенефіціарний власник дивідендів (їх отримувач) є резидентом Сполученого Королівства, то розмір податку не повинен перевищувати:

  • 5% від загальної суми дивідендів, якщо бенефіціарний власник дивідендів (їх отримувач) безпосередньо або опосередковано володіє 20 і більше відсотками капіталу компанії-резидента України (раніше – щодо компанії Сполученого Королівства 20% капіталу з правом голосу, а для України – 20% СК),
  • 15% (раніше – 10%) від загальної суми дивідендів у всіх інших випадках.

Дивіденди, що виплачуються українською компанією, звільняються від оподаткування, якщо особою - бенефіціарним власником дивідендів є пенсійна схема. Для цілей Конвенції «пенсійна схема» означає будь-яку схему або інші форми взаємовідносин, яка звичайно звільняється від оподаткування доходів та  функціонує переважно для адміністрування та запровадження пенсій або інших платежів, пов’язаних з виходом на пенсію, або для заробітку доходу на користь однієї або більше таких форм взаємовідносин (п. 1 ст. 3 Конвенції).

Щодо процентів, то якщо вони виникають в Україні, а сплачуються резиденту Сполученого Королівства, можуть оподатковуватися у Сполученому Королівстві. А проценти, що виникають в Україні, можуть в ній же й оподатковуватися. Проте якщо бенефіціарний власник дивідендів (їх отримувач) є резидентом Сполученого Королівства, ставка податку не має перевищує 5% від загальної суми дивідендів.

Проценти, що сплачуються стосовно позички, боргової вимоги чи кредиту, які належать, зроблені, надані, гарантовані або застраховані цією Державою або її адміністративно-територіальною одиницею, місцевим органом влади або експортним фінансовим агентством, оподатковуються тільки у Державі, резидентом якої є бенефіціарний власник процентів.

Щодо роялті, то ситуація є схожою з оподаткуванням процентів.

Роялті, що виникають в Україні і сплачуються резиденту Сполученого Королівства, можуть оподатковуватися у Сполученому Королівстві.

Втім, роялті, що виникають в Україні, можуть у ній же й оподатковуватись. Але якщо бенефіціарний власник роялті є резидентом Сполученого Королівства, ставка податку не має перевищує 5% від загальної суми роялті.

Спеціальна норма встановлена для виплати роялті постійними представництвами – вони оподатковують роялті за місцем розташування постійного представництва, якщо таке роялті безпосередньо пов’язане з правом або майном, стосовно яких роялті сплачується, і витрати зі сплати несе таке постійне представництво.

Строки набрання чинності цієї Конвенцією різняться – змінені норми Конвенції як для Сполученого Королівства, так і для України застосовуються щодо податків, утриманих у джерела та виплачених або зарахованих на або після 01.01.2020 р.

Щодо інших податків для України – за податкові роки, що починаються з 01.01.2020 р.

А для Сполученого Королівства щодо податку на доходи та податку на приріст вартості майна для будь-якого податкового року – з або після 06.04.2020 р. Корпоративний податок для будь-якого фінансового року – з або після 01.04.2020 р.

 

Ставки податку за Конвенцією з Малайзією

16.11.2019 року ратифікована Угода між Урядом України та Урядом Малайзії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи та Протоколу до неї.

Дія цієї Угоди поширюється на податки на доходи, що стягуються від імені Договірної Держави або її адміністративно-територіальних одиниць, або місцевих органів влади, незалежно від способу їхнього стягнення.

Щодо виплат резидентами України, то:

1) дивіденди, які виплачуються резидентом України, резиденту Малайзії, можуть оподатковуватись у Малайзії. Однак такі дивіденди можуть оподатковуватися й в Україні. Але якщо фактичний власник таких дивідендів – резидент Малайзії, ставка податку:

  • не перевищує 5% від їх загальної суми, якщо фактичний власник володіє безпосередньо 20% і більше СК української компанії,
  • 15% від загальної суми дивідендів у всіх інших випадках.

На компанію-резидента Малайзії, яка є бенефіціарним власником дивідендів та одночасно здійснює в Україні госпдіяльність через постійне представництво, це правило не поширюється;

2) проценти, що виплачуються резидентам України, можуть оподатковуватися в Україні, якщо їх бенефіціарний власник є резидентом Малайзії, а ставка податку в такому разі не перевищує 10% від загальної суми процентів;

3) ставка роялті не має перевищувати 8% від їх загальної суми, якщо резидент України виплачує їх резиденту Малайзії, який одночасно є фактичним власником роялті.

4) винагорода за надання технічних послуг може бути оподаткована в Україні (де вона виникає), але якщо особа – фактичний власник винагороди за надання технічних послуг є резидентом Малайзії. В такому разі податок, який стягується, не повинен перевищувати 8% від валової суми винагороди за надання технічних послуг;

5) щодо оподаткування професійних послуг та іншої діяльності незалежного характеру, то дохід оподатковується в Україні, за винятком:

  • якщо постійна база для здійснення такої діяльності розташована в Малайзії,
  • термін перебування в Малайзії протягом фінансового року становить або перевищує 183 календарних дні.

У такому разі в Малайзії має оподатковуватись лиш та частина доходу, яка належить до постійної бази або отримується від діяльності у Малайзії протягом всього часу перебування.

Правила цієї Конвенції застосовуються для обох Держав з 01.01.2020 р.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»