• Посилання скопійовано

З листопада для бізнесу впроваджується нова форма декларації на митниці

З 7 листопада 2020 року в Україні впроваджується нова електронна форма Загальної декларації прибуття на митниці

З листопада для бізнесу впроваджується нова форма декларації на митниці

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що з 7 листопада 2020 року в Україні впроваджується нова електронна форма Загальної декларації прибуття на митниці. Це є абсолютно новою формою документу, котру компанії перевізники мають заповнювати до перетину кордону України, та яка продовжить гармонізацію українського митного законодавства до норм та вимог ЄС.

Водночас, дана ситуація викликає занепокоєння у бізнесу, адже, на даний момент відсутні нормативно-правові акти, які б чітко регулювали всі процеси такого нововведення для бізнесу. Так, наразі не затверджено зміст самої декларації – проєкт знаходиться на сайті Мінфіну, та досі не затверджений Кабінетом Міністрів України порядок її подання. При цьому, Митним кодексом передбачена відповідальність за порушення – не подання такої декларації.

Також залишається зовсім не врегульованою процедура подачі таких документів іноземними перевізниками чи їх представниками, адже в проєкті документу мова йде лише про українську форму такої декларації (без англомовної версії). Крім того, не охоплено такі напрямки ввезення вантажів, як авіа, морський та залізничний, не погоджено формат даних з морськими перевізниками або їх агентами.

Тож Європейська Бізнес Асоціація закликає Мінфін та Державну митну службу звернути увагу на недостатню підготовку до впровадження декларації. Так, спільнота просить пришвидшити процес погодження форми декларації та передбачити англомовний варіант декларації. Крім того, надати можливість тестового періоду подачі декларацій для компаній, аби налаштувати свої виробничі процеси – а з 7 листопада компанії мали змогу подати нову версію декларації, але подача попередньої декларації також не вважалась порушенням (можливість використання паралельно з ЗДП попередні митні декларації ПД і інформацію морських агентів у електронному вигляді відповідно до Наказу Мінфіну №308 від 10 березня 2015).

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»