• Посилання скопійовано

Президент підтримав зміни до МКУ: як треба з 11 серпня зазначати країну походження товару?

9 серпня Зеленський підписав Закон №3261, який передбачає приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність до Митного кодексу Європейського Союзу. 11 серпня почали діяти нові правила

Президент підтримав зміни до МКУ: як треба з 11 серпня зазначати країну походження товару?

9 серпня Президент підписав Закон №3261 про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність до Митного кодексу Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю.

10 серпня Закон було опубліковано в "Голосі України", а норми почали діяти з 11 числа.

Його ВРУ прийняла в цілому ще 14 липня.

Як зазначають його автори, розроблення законопроєкту №5353-д було обумовлено необхідністю імплементації положень Митного кодексу Європейського Союзу (Регламент (ЄС) № 952/2013), Делегованого акта № 2446/2015 (далі – акт № 2446), Імплементаційного акта  № 2447/2015 (далі – акт № 2447), Угоди про асоціацію у частині положень щодо визначення непреференційного походження при імпорті в Україну товарів.

 

Які ж зміни він несе? 

Проєктом Закону пропонується розділ II «Країна походження товару» Митного кодексу України викласти в новій редакції, до якої включити такі положення Митного кодексу Європейського Союзу:

  • мета визначення непреференційного походження товарів (стаття 59 Митного кодексу ЄС);
  • особливості визначення походження приладдя, запасних частин та інструментів (cтаття 35 акта № 2446), нейтральних елементів і пакування (стаття 36 акта № 2446);
  • перелік товарів, повністю вироблених у цій країні (стаття 31 акта № 2446);
  • критерії достатньої переробки товарів, що виробляються з використанням матеріалів іноземного походження (стаття 32 акта № 2446);
  • перелік простих операцій (стаття 34 акта № 2446);
  • порядок перевірки митними органами сертифікатів про походження товарів (у тому числі електронних сертифікатів про походження) після завершення митного оформлення (стаття 59 акта № 2447).

Тобто виключити вітчизняні статті МК та повністю замінити їх відповідними нормами європейського МК. 

Докладний аналіз нових норм ми зробимо в окремій статті найближчим часом. 

Як очікується, законопроєкт № 5353 набере чинності через 45 днів з дня його опублікування. Про цю дату і про зміни до підзаконних нормативних актів, які КМУ протягом 3 місяців має внести, ми обов'язково вас повідомимо! 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»