• Посилання скопійовано

Як відображається продаж об’єкта незавершеного будівництва?

Відповідно до п. 146.1 ст. 146 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі вартість ремонту та поліпшення об’єктів основних засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду) або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером відповідно до Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності», як окремий об’єкт амортизації.

Амортизація об’єкта основних засобів нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, установленого платником податку, але не менше мінімально допустимого строку, встановленого пунктом 145.1 статті 145 цього Кодексу, помісячно, починаючи з місяця, що настає за місяцем введення об’єкта основних засобів в експлуатацію, і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших видів поліпшення та консервації (п. 146.2 ст. 146 ПКУ).

Витрати, з яких складається первісна вартість об’єкта основного засобу, визначено п. 146.5 ст. 146 ПКУ. У разі здійснення витрат на самостійне виготовлення основних засобів платником податку для власних виробничих потреб вартість об’єкта основних засобів, яка амортизується, збільшується на суму всіх виробничих витрат, здійснених платником податку, що пов’язані з їх виготовленням та введенням в експлуатацію, а також витрат на виготовлення таких основних засобів, без урахування сплаченого податку на додану вартість, у разі якщо платник податку зареєстрований платником податку на додану вартість, незалежно від джерел фінансування (п. 146.6 ст. 146 ПКУ). Отже, в податковому обліку витрати на будівництво (виготовлення) основного засобу не відображаються до введення такого об’єкта в експлуатацію. Після завершення будівництва і введення в експлуатацію відповідного об’єкта основного засобу первісна вартість такого засобу збільшується на суму накопичених сум витрат, пов’язаних з будівництвом такого капітального активу та введенням його в експлуатацію. У разі придбання, добудови та введення в експлуатацію незавершеного об’єкта будівництва первісна вартість такого об’єкта збільшується на суму витрат, пов’язаних з його придбанням, добудовою та введенням в експлуатацію. У разі продажу об’єкта незавершеного будівництва у звітному податковому періоді, в якому було здійснено продаж об’єкта, до доходів платника податку включаються доходи, отримані (нараховані) від такого продажу, з відображенням сум цього доходу (вартості продажу) у рядку 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом ДПА України від 28.02.2011 р. №114, а до витрат — сума витрат, пов’язаних зі створенням або придбанням зазначеного активу, з відображенням сум таких витрат у відповідних рядках цієї декларації.

При визначенні сум доходу та витрат у разі продажу об’єкта незавершеного будівництва враховується характер відносин покупця і продавця та їхній податковий статус. Якщо продавець та покупець відповідають ознакам пов’язаних осіб, встановлених пп. 14.1.159 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, або відносяться до категорії осіб, які не є платниками податку на прибуток, або сплачують податок за іншими ставками, ніж платник податку на прибуток, то доходи продавця відповідно до пп. 153.2.1, 153.2.3 п. 153.2 ст. 153 ПКУ мають бути визначені з урахуванням звичайних цін. А саме: дохід, отриманий продавцем при продажу об’єкта незавершеного виробництва, визначається виходячи з договірних цін, але не менших за звичайні ціни на такі активи, що діяли на дату такого продажу. Звичайна ціна таких активів визначається на рівні ринкової вартості. За відсутності даних про ринкову вартість об’єктів незавершеного будівництва застосовується розмір відновлювальної вартості (сучасна собівартість придбання використаних у будівництві будівельних матеріалів, устаткування, що підлягає монтажу у процесі будівництва та було продано у складі об’єкта, а також суми авансових платежів, що були здійснені продавцем об’єкта для фінансування будівництва).

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»