• Посилання скопійовано

ДПС готова пом'якшити оподаткування високих доходів фізосіб

Під мінімальну ставку податку в 10% підпадатимуть зарплати, менші від 20-кратного показника мінімальної зарплати, тобто 21,46 тис. грн

Державна податкова служба минулого місяця змінила декілька принципових норм у запропонованому нею проекті фіскальної реформи. Згідно з новою його редакцією, ДПС готова істотно лібералізувати оподаткування високих доходів фізичних осіб.
Як пише «КоммерсантЪ-Украина» у матеріалі «Податкам мало залишилося», під мінімальну ставку податку в 10% підпадатимуть зарплати, менші від 20-кратного показника мінімальної зарплати (МЗ) — тобто 21,46 тис. грн. Нині найвища ставка в 17% застосовується до доходів понад 10 тис. грн (до 15%).
Раніше передбачалося, що ставка в 10% застосовуватиметься лише до доходів до 1,5 тис. грн. До доходу між 20 і 30 МЗ (21,5 — 32 тис. грн) застосовуватиметься ставка 15%, вище — 20%. Податківці зберегли позицію зниження єдиного соціального внеску до 15%.
Така різка лібералізація не понизить доходів місцевих бюджетів, бо відбудеться легалізація зарплат і скорочення вдвічі тіньового ринку, описала позицію податківців керівник групи експертів Спілки податкових консультантів Людмила Рубаненко.
У ДПС внаслідок консультацій так і не відмовилися від ідеї запровадження податку з обороту, хоча погодилися з непотрібністю авансових платежів. Позиція посадовців однозначна: ПДВ буде запроваджено для всіх, тож винятків щодо податку з обороту не буде, пояснює учасник робочої групи Рубаненко.
«Економічний сенс у цьому є: податок з обороту забирає ланцюжок посередників і, відповідно, можливості маніпуляцій із податковим кредитом», — говорить вона.
Підприємства у сфері виробництва та переробки продуктів тваринництва і птахівництва отримають нові ставки сільськогосподарського фіксованого податку — 0,5% і 3% відповідно від нормативної оцінки 1 га. При цьому скасують преференції щодо ПДВ на суму 7-8 млрд грн на рік.

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»