• Посилання скопійовано

Коментар фахівця до наказу Мінфіну України від 07.07.2012 р. №817

Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету

З набранням чинності Наказом Мінфіну України від 07.07.2012 р. №817 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету», зареєстрованим у Мін’юсті України 30.07.2012 р. за №1287/21599 (далі — Порядок №817), врегульовано питання щодо заповнення платниками реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів у разі сплати платежів до бюджету.
Список кодів видів сплати, які зазначаються в полі «Призначення платежу», наведено у додатку до цього Порядку. Зауважимо, що кількість таких кодів порівняно з тими, які використовувалися до набрання чинності вищезазначеним наказом, дещо збільшилася за рахунок включення до списку нових кодів.
Звертаємо увагу на те, що залежно від виду сплати в полі «Призначення платежу» розрахункових документів мають обов’язково заповнюватися відповідні коди, а саме:
коди 101, 106, 109, 121, 125 — у разі сплати самостійно задекларованих сум;
коди 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 — у разі сплати сум за результатами перевірок структурних підрозділів органів ДПС;
код 117 — у разі сплати сум підприємством, щодо якого розпочато провадження у справі про банкрутство;
код 140 — у разі сплати сум у рахунок погашення податкового боргу;
код 145 — у разі сплати розстрочених (відстрочених) сум;
код 146 — у разі сплати сум у рахунок погашення інших видів заборгованостей перед бюджетами;
код 148 — у разі сплати сум у рахунок погашення податкового боргу в міжнародних відносинах.
Інші коди сплати, передбачені у списку, використовуватимуться органами ДПС у випадках стягнення платежів до бюджету та органами Держказначейства України — у випадках здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету.
♦ Правильне заповнення платниками податків розрахункових документів на переказ у разі сплати платежів до бюджету з урахуванням вимог наказу №817 дасть змогу об’єктивно оцінювати відповідні чинники, що впливають на наповнення бюджету. Це сприятиме зміщенню акцентів на добровільну сплату податків і зборів внаслідок перетворення податкової служби із фіскальної на сервісну.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»