• Посилання скопійовано

Нюанси оподаткування премій працюючим і звільненим працівникам, нарахованих у 2016 році за 2015 рік

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування ПДФО та нарахування ЄСВ на доходи у вигляді премій, нарахованих працюючим та звільненим працівникам

Нюанси  оподаткування премій працюючим і звільненим працівникам, нарахованих у 2016 році за 2015 рік

ДСФУ у листі від 18.03.2016 р. № 4670/5/99-99-17-03-03-16 повідомила, що суми премій, нараховані працюючим працівникам у лютому 2016 року за результатами їх роботи у 2015 році, потрібно було включити до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу лютого 2016 року та оподатковувати ПДФО за ставкою 18%.

Оскільки з 1 січня 2016 року скасовано утримання ЄСВ із зарплати працівників, то під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування ПДФО визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суми страхових внесків та суму податкової соціальної пільги (за наявності).

Суми премій, нараховані звільненим працівникам, у лютому 2016 року за результатами їх роботи у 2015 році, податковий агент повинен був включити до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу лютого 2016 року як інші доходи та оподаткувати ПДВО за ставкою 18%.

Щодо ЄСВ, то  при нарахуванні премії в поточному місяці за попередні періоди суми премії включаються до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування. При цьому ЄСВ обчислюється виходячи з розміру єдиного внеску 22%, що діє на день її фактичного нарахування.

Якщо працівнику після звільнення нараховано премію за відпрацьований час, на таку виплату поширюється дія частини другої ст. 7 Закону про ЄСВ.

При нарахуванні звільненому працівнику премії за відпрацьований до звільнення час єдиний внесок на зазначену суму відображається у таблицях 1 та 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ в місяці, в якому ця сума нараховується. При цьому в реквізиті 11 відображається місяць, за який нараховується премія, а у реквізиті 10 – код типу нарахувань «1». У реквізитах 17 та 18 має бути показана сума нарахованої премії з урахуванням максимальної величини для таких нарахувань у розмірах, що діяли в місяці, за який ця сума нарахована.

****

Про нюанси оподаткування ПДФО та нарахування ЄСВ на "перехідні" виплати розповідали раніше податківці (див. туттут і тут), а також Пенсійний фонд (тут).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»