• Посилання скопійовано

В Україні презентували проект ліберального Податкового кодексу

Зменшення податків з 13 до 9, підтримка алковиробництва, створення однієї служби, що займається фінансовим контролем. Ці та інші нововведення запропонувала Асоціація платників податків, презентуючи проект ліберального ПКУ

В Україні презентували проект ліберального Податкового кодексу

23 листопада Асоціацією платників податків разом з ЮК «ICF Legal Service» було проведено Міжнародний бізнес-форум, на якому президент АППУ Грігол Катамадзе презентував проект ліберального Податкового кодексу України (поки що текст самого документу відсутній!-ред.).

Так званий ліберальний Податковий кодекс складається з 507 сторінок. А назвали його ліберальним тому, що в ньому пропонується зробити систему оподаткування максимально простою і зрозумілою, а також прозорою для контролю правильності адміністрування податків.

 

Які зміни пропонує проект ліберального ПКУ?

Як повідомляє прес-служба АППУ, новий ліберальний Податковий кодекс України передбачає скорочення кількості податків з 13 до 9.

Крім того, Асоціацією платників податків України пропонується нова зважена Концепція стосовно оподаткування фізичних осіб. 

"З метою комплексного зменшення податкового навантаження на оплату праці – як матеріального, так і операційного, виведення доходів з «тіні», забезпечення якісної зайнятості працездатного населення", пропонується об’єднати ПДФО та ЄСВ в один податок – ПДФО та запровадити єдину ставку.

Розмір ставки знижуватиметься поступово:

- з 1 січня 2018 року – 32%,

- з 1 січня 2019 року – 28%,

- з 1 січня 2020 року ставка становитиме 20%. 

Протягом 2018 року податок щодо доходів у формі заробітної плати та доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) осіб пропонується нараховувати, утримувати та сплачувати наступним чином:

  • 18 % за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій особі;
  • 14 % податковим агентом (роботодавцем) і за його рахунок.

У період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року ставка ПДФО у розмірі 28 % пропонується нараховувати, утримувати та сплачувати в такому порядку:

  • 18 % за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій особі;
  • 10 % податковим агентом (роботодавцем) і за його рахунок.

На думку АППУ, "це дасть можливість легалізації трудових відносин, детінізації заробітної плати, збільшення надходжень до бюджетів (фондів) різних рівнів". 

 

Щодо служби фінрозслідувань, то як повідомляють в АППУ, зараз фінконтролем займаються в загальній кількості до 22 тис. людей (включаючи підрозділи МВС і СБУ). Нова служба фінрозслідувань буде підпорядкована Міністру фінансів.

 

Щодо оподаткування суб’єктів малого та середнього бізнесу, який в даний час застосовує спрощену систему оподаткування. "Діюча нині система оподаткування не скасовується, а трансформується в особливий режим оподаткування з наданням суб’єктам підприємництва статусу мікробізнесу та малого бізнесу", - повідомляє  Грігол Катамадзе.

Статус мікробізнесу можуть набувати фізичні особи-підприємці, які:

  • здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках;
  • займаються традиційними народними промислами;
  • здійснюють господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;
  • кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 5 осіб;
  • річний обсяг доходу не перевищує 1 млн грн. 

Пропонується виважена ставка податку у розмірі 8 % від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, з розрахунку на місяць.

Статус малого бізнесу можуть набувати фізичні особи-підприємці, які:

  • здійснюють господарську діяльність з надання послуг населенню та платникам, на яких поширюється особливий режим оподаткування згідно з цим розділом;
  • здійснюють виробництво або продаж товарів;
  • кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 25 осіб;
  • річний обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.

У такому випадку пропонується ставка податку 3 % від доходу. При цьому суб’єктам малого бізнесу надається право добровільної реєстрації платником ПДВ і вони повинні застосовувати РРО. 

Грігол Катамадзе підкреслив, що робоча група не торкалася таких питань, як податок на виведений капітал.

Скасовується військовий збір (через негативного фінансового становища населення) і авансовий порядок сплати акцизного податку (для підтримки лікеро-горілчаної промисловості). Підвищення акцизів буде відбуватися не більше ніж на 10% в рік, а виробники зможуть отримувати відстрочення з виплати акцизного податку шляхом видачі векселя.

На думку президента АППУ, це не призведе до недофінансування бюджету, бо реформа пройде поетапно, а компенсатори будуть знайдені у вигляді доходів від приватизації.

 

Пропонується ввести нульову декларацію: майно, задеклароване протягом першого півріччя 2018 року не оподатковуватимуться.

Грігол Катамадзе наголосив, що ця редакція проекту не є остаточною. Протягом 3-х місяців Асоціація планує проведення ряду круглих столів, засідань робочої групи, на яких провести професійне обговорення тексту проекту, роз’яснивши суть передбачених змін та одержати зворотній зв’язок. 

"Ми відкриті до діалогу, готові співпрацювати з усіма, хто хоче надати раціональні пропозиції та зробити податкове законодавство справді ліберальним, яке дасть можливість розвиватися українському бізнесу та економіці України в цілому".

На підставі: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»