• Посилання скопійовано

Застосування індивідуальних податкових консультацій: які наслідки?

Індивідуальна податкова консультація надана у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 р. (включно), звільняє платника податків від відповідальності, включаючи фінансову, за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31.12.2017 р.

Застосування індивідуальних податкових консультацій: які наслідки?

Отримання податкових консультацій з 1 квітня 2017 року

Порядок надання податкових консультацій з 1 квітня 2017 року змінено та запроваджено Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій, - про це зазначає ДФС у Запорізькій області.

З цієї дати для отримання індивідуальної податкової консультації письмовий запит платника податків обов'язково повинен містити реквізити, визначені п. 52.1 ПКУ. У разі якщо звернення, не відповідає зазначеним вимогам, індивідуальна консультація не надається. Про це надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом "Про звернення громадян"

Як має формуватися запит дивиться у новині>>>

Переглянути видані індивідуальні податкові консультації та їх статус можна через електронний кабінет платника на порталі ДФС України за посиланням>>> 

Доля податкових консультацій, наданих поадтківцями до 31 березня 2017 року

В цьому ж роз'ясненні обласні податківці нагадали про долю індивідуальних податкових консультацій, наданих у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно). Вони звільняють платника податків від відповідальності,  включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31 грудня 2017 року (включно).

А от з 1 січня 2018 року надана індивідуальна податкова консультація до 31 березня 2017 року (включно) не підлягає застосуванню.

При цьому, у разі скасування/зміни в майбутньому узагальнюючої податкової консультації або індивідуальної податкової консультації, наданої до 01.04.2017 р., платник податків не несе відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню) (п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1797).

Порядок надання податкових консультацій визначений ст. 52 і 53 та п. 39 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

 

Від редакції

Наслідки застосування податкових консультацій з 1 квітня 2017 року 

1) Не може бути притягнуто до відповідальності (у т.ч  фінансової - штрафні санкції та/або пеня) платника податків, який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також УПК, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована. Це правило поширюється  тільки на індивідуальні податкові консультації, які зареєстровано в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

2) Якщо положення індивідуальної податкової консультації суперечать положенням узагальнюючої податкової консультації, застосовуються положення узагальнюючої податкової консультації.

3) Платник податків та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного цим ПКУ.

 

Читайте також на цю тему:

Нові правила надання податкових консультацій - з 1 квітня 2017 року>>> 

Новий порядок отримання індивідуальних податкових консультацій: інфографіка>>>

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій: затверджено порядок>>>

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»