• Посилання скопійовано

Нові правила надання податкових консультацій - з 1 квітня 2017 року

Закон №1797, серед іншого, підкоригував й правила надання індивідуальних податкових та узагальнюючих консультацій. Коротко розглянемо основні зміни

Нові правила надання податкових консультацій - з 1 квітня 2017 року

Пунктом 22 розділу I Закону №1797  у новій редакції викладено статті 52 і 53, які стосуються порядку надання податкових консультацій. Ці зміни наберуть чинності з 1 квітня 2017 року.

Порядок та строки отримання індивідуальних податкових консультацій

За зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів (раніше-30 к.д.), що настають за днем отримання такого звернення.

Окрім того, уповноважена особа органу, який цю консультацію надає, може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення, але не більше 10 календарних днів, та письмово повідомити про це платнику податків.

При цьому тепер чітко визначено обов'язкові реквізити такого звернення у письмовій формі:

  • найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи,
  • податкову адресу,
  • номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
  • зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
  • підпис платника податків;
  • дата підписання звернення.

На звернення платника податків, що не відповідає цим вимогам, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України "Про звернення громадян".

 

Форма надання індивідуальної консультації

За вибором платника податків індивідуальна податкова консультація надається в усній або письмовій формі. Отже, як бачимо, вилучено згадку про електронну форму консультацій.

Натомість уточнено, що індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, обов’язково повинна містити:

  • назву -податкова консультація,
  • реєстраційний номер в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій,
  • опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків,
  • обґрунтування застосування норм законодавства,
  • висновок з питань практичного використання таких норм законодавства.

Окрім того, індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті ДФС, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до зазначених даних єдиної бази та офіційного веб-сайту буде безоплатним та вільним. 

 

Хто надає індивідуальні податкові консультації

В усній формі консультації надаватимуть контролюючі органи та ДПІ, а у письмовій формі - контролюючі органи в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональні територіальні органи, центральний органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

 

Узагальнюючі податкові консультації (УПК)

Мінфін періодично проводитиме узагальнення індивідуальних податкових консультацій, а також аналізуватиме обставини, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, шляхом надання узагальнюючих податкових консультацій.

УПК підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Мінфіну протягом 5-ти календарних днів з дня їх надання.

 

Наслідки застосування податкових консультацій

1) Не може бути притягнуто до відповідальності (у т.ч  фінансової - штрафні санкції та/або пеня) платника податків, який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також УПК, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована. Це правило поширюється  тільки на індивідуальні податкові консультації, які зареєстровано в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

2) Якщо положення індивідуальної податкової консультації суперечать положенням узагальнюючої податкової консультації, застосовуються положення узагальнюючої податкової консультації.

3) Платник податків та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного цим ПКУ.

 

Оскарження податкових консультацій

Платник податків може оскаржити до суду УПК або надану йому індивідуальну податкову консультацію (в письмовій формі), які, на його думку, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Скасування судом наказу про затвердження УПК або індивідуальної податкової консультації є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

Протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду Мінфін або контролюючий орган з урахуванням висновків суду зобов’язані опублікувати УПК або надати платнику податків індивідуальну податкову консультацію.

 

"Доля" податкових консультацій, наданих раніше

Оновленим п. 39 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ встановлено, що  індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), звільняє платника податків від відповідальності (включаючи фінансову), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31 грудня 2017 року (включно).

З 1 січня 2018 року індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 року (включно), не підлягатиме застосуванню.

****

Докладно про зміни, які набрали чинності з 1 січня 2017 року, читайте тут:

ПДФО-2017: останні законодавчі зміни 

Податок на прибуток: правила оподаткування у 2017 році 

Трансфертне ціноутворення-2017: огляд останніх змін 

ПДВ-новації 2017 року: аналізуємо зміни 

Податкові накладні та розрахунки коригування: що змінюється у 2017 році? 

ДФС про скасування спецрежиму ПДВ з 2017 року

Єдиний податок: що змінилось з 1 січня 2017 року? 

ЄСВ у 2017 році: що нового? 

Особливості нарахування та сплати ЄСВ у 2017 році: роз'яснює ДФСУ 

Зміни у держрегулюванні виробництва і обігу спирту, алкоголю та тютюну у 2017 році

З 1 січня 2017 року - нові розміри судового збору!  

Зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року: аналізуємо Закон №1774 

Перевірки бізнесу та мораторій у 2017 році: аналізуємо закони 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»