• Посилання скопійовано

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій: затверджено порядок

ДФСУ затвердила Порядок організації роботи органів доходів і зборів із надання індивідуальних податкових консультацій

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій: затверджено порядок

Порядок організації роботи органів доходів і зборів із надання індивідуальних податкових консультацій затверджено  наказом ДФСУ від 25.04.2017 р. №293.

 Порядок розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до розгляду та надання відповідей на звернення платників податків до органів доходів і зборів на отримання індивідуальної податкової консультації у письмовій формі та визначає процедуру взаємодії між структурними підрозділами ДФС, головними управліннями ДФС в областях, м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС (далі - ГУ ДФС), Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі - ІДД ДФС) під час розгляду запитів платників податків на отримання індивідуальних податкових консультацій, які надійшли з 1 квітня 2017 року.

У Порядку визначено, що звернення платників податків на отримання ІПН, що надходитимуть на адресу ДФС, в обов'язковому порядку будуть проходити реєстрацію в структурному підрозділі, який несе відповідальність за правильність реєстрації та дотримання порядку проходження кореспонденції.

 

За допомогою автоматизованої інформаційної системи "Управління документами" звернення надсилатимуться посадовим особам ДФС до виконання.

Після реєстрації і відповідного документального оформлення структурний підрозділ, відповідальний за реєстрацію вхідної кореспонденції (у день отримання звернення), здійснює його попередній розгляд та забезпечує підготовку керівництву ДФС проекту резолюції до документа із визначенням головного виконавця (відповідно до функціональних повноважень), співвиконавців, рівня контролю, змісту доручення, терміну виконання документа.

Розгляд звернень здійснюється у порядку та строки, визначені статтею 52 глави 3 розділу II ПКУ.

Індивідуальна податкова консультація надаватиметься за таких умов:

  • у разі дотримання платником податків вимог до форми звернення та відсутності обставин, визначених пп. 1.5.3 підрозділу 1 розділу II цього Порядку, структурним підрозділом ДФС готується проект індивідуальної податкової консультації, який погоджується з усіма зацікавленими структурними підрозділами та підписується керівництвом ГУ ДФС та/або уповноваженою особою;
  • підписана керівництвом та зареєстрована в ДФС сканована копія індивідуальної податкової консультації разом із копією звернення та іншими документами (за наявності) не пізніше 15 календарних днів, що настають за днем отримання звернення, надсилається супровідним листом до ДФС засобами АІС "Управління документами" (із позначкою "ІПК") для розгляду питання про внесення відомостей про таку консультацію до Єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій. Реєстраційний номер супровідного листа повинен містити літери "ІПК";
  • на адресу платника податків надсилається лист, у якому повідомляється про направлення до ДФС індивідуальної податкової консультації для прийняття рішень.

 Отриманий від ДФС пакет документів реєструється у ДФС в АІС "Управління документами" у вхідній картотеці "ІПК".

Структурний підрозділ, визначений головним виконавцем, після отримання такої ІПК та додатків до неї протягом 10 календарних днів, що настають за днем їх отримання, але не пізніше 35 календарних днів, що настають за днем отримання відповідного звернення, приймає рішення про внесення або про відмову у внесенні відомостей про індивідуальну податкову консультацію до Єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій.

Якщо індивідуальна податкова консультація, підготовлена ДФС, відповідає вимогам ПКУ, відповідальний виконавець у ДФС:

  • направляє лист-погодження до ДФС;
  • заповнює проект картки обліку публічної інформації (тип "індивідуальна податкова консультація").

 Індивідуальна податкова консультація може бути оскаржена до суду відповідно до п. 53.2 ПКУ. У разі скасування судом ІПК структурний підрозділ, який готував таку консультацію, протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду, готує нову індивідуальну податкову консультацію з урахуванням висновків суду.

У разі встановлення ДФС невідповідності ІПК висновкам, викладеним у рішенні суду, така індивідуальна податкова консультація повертається до ДФС для доопрацювання у строк не більше 5 календарних днів. Доопрацьована ІПК направляється до ДФС для розгляду питання внесення останньої до Єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»