• Посилання скопійовано

Вибір системи оподаткування новоствореним обслуговуючим житлово-будівельним кооперативом

ДФСУ розповіла про можливість перебування новоствореного обслуговуючого житлово-будівельного кооператива на спрощеній системі оподаткування, заповнення ним фінансової звітності та реєстрацію платником ПДВ

Вибір системи оподаткування новоствореним обслуговуючим житлово-будівельним кооперативом

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 13.08.2018 р. № 3528/6/99-99-15-01-01-16/ІПК

 

Кого може зацікавити?

Це роз’яснення може зацікавити новостворені обслуговуючі житлово-будівельні кооперативи та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

 

Щодо перебування на спрощеній системі оподаткування

ДФС слушно зазначила, що:

  1. порядок переходу на спрощену систему визначено п. 298.1 ПКУ;
  2. отримані пайові внески не вважатимуться доходом, що оподатковується єдиним податком;
  3. доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (пп. 2 п. 292.1 ПКУ);
  4. врахування витрат при визначенні доходу ПКУ не передбачено.

У ст. 2 Закону «Про кооперацію»  обслуговуючий кооператив визначено як кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20% загального обороту кооперативу.

Щодо особливостей надання послуг членам обслуговуючого житлово-будівельного кооператив необхідно враховувати норми Закону «Про житлово-комунальні послуги»  (далі – Закон №2189), який вводиться в дію з 01.05.2019 р. (крім статей зазначених в ч. 1 розд. VI, зокрема, 1, 8 та 18, які набули чинності 07.06.2018 р.)

Так, відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону №2189 наведемо значення деяких термінів:

  • житлово-комунальні послуги – результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг (п. 5);
  • колективний споживач – юридична особа, що об'єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги (п. 9);
  • управитель багатоквартирного будинку (далі – управитель) – фізична особа - підприємець або юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб (п. 14).

Норми п. 1 ч. 4 ст. 8 Закону №2189 зобов'язують управителя забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління цим будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг.

Особливості договору підряду полягають у тому, що підрядник має право залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник (ч. 1 ст. 838 ЦКУ).

Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов'язку (ч. 1 ст. 838 ЦКУ).

Тому управитель має право у випадках та порядку, передбачених договором, припинити/призупинити надання послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі (п. 9 ч. 3 ст. 8 Закону №2189).

Виходячи з викладеного, доходом обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу в статусі платника єдиного податку вважатиметься будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) без зменшення на суми, які сплачуватимуться субпідрядникам – виконавцям комунальних послуг (суб'єктам господарювання, які надають комунальні послуги споживачам відповідно до умов договорів).

За таких обставин обслуговуючий житлово-будівельний кооператив – платник єдиного податку швидко перевищить 5-мільйонний ліміт, встановлений пп. 3 п. 291.4 ПКУ.

Таким чином, новоствореному обслуговуючому житлово-будівельному кооперативу недоцільно перебування на спрощеній системі оподаткування.

 

Щодо визначення доходом надходження грошових коштів від сплати пайових внесків членами житлово-будівельного кооперативу

ДФС повідомляє, що до моменту включення житлово-будівельного кооперативу до Реєстру неприбуткових установ та організацій такий кооператив визначає об’єкт оподаткування відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

При цьому ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за операціяхми з надходження грошових коштів від сплати пайових внесків членами житлово-будівельного кооперативу. Отже, такі операції відображаються відповідно до правил бухгалтерського обліку.

Слід зазначити, що в бухобліку інформація про суми пайових внесків членів житлово-будівельного кооперативу, що передбачені установчими документами, відображається і узагальнюється на субрахунку 402 «Пайовий капітал».

У разі якщо за дорученням співвласників управитель здійснює накопичення коштів на реконструкцію, реставрацію, проведення капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку управитель зобов'язаний акумулювати ці кошти на окремому банківському рахунку.

Кошти такого рахунка є власністю співвласників багатоквартирного будинку та використовуються виключно за цільовим призначенням (ч. 3 ст. 18 Закону №2189).

У бухобліку управителя їх надходження відображаються за ДТ субрахунку 311 та КТ субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень».

 

Щодо реєстрації платника ПДВ

У листі, що коментується, податковий орган зазначив, що до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені від оподаткування ПДВ.

Хоча достатньо було зазначити, що надання житлово-комунальних послуг оподатковується за основною ставкою ПДВ – 20%. А також звернути увагу на положення п. 187.10 ПКУ, відповідно до якого платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування надавачам послуг у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Для цілей п. 187.10 ПКУ послугами, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, вважаються послуги з технічного обслуговування ліфтів та диспетчерських систем, систем протипожежної автоматики та димовидалення, побутових електроплит, обслуговування димовентиляційних каналів, внутрішньобудинкових систем водо- і теплопостачання, водовідведення та зливової каналізації, вивезення та утилізації твердого побутового та грубого сміття, прибирання будинкової та прибудинкової території, а також інші послуги, які надаються ЖЕКами зазначеним у цьому пункті покупцям за їх рахунок.

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»