• Посилання скопійовано

Майнінг буде оподатковуватися за окремими правилами. На сайті ВРУ зареєстровано законопроект

Нардепи пропонують внести зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні

Майнінг буде оподатковуватися за окремими правилами. На сайті ВРУ зареєстровано законопроект

14 вересня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №9083 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні".

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття проекту Закону є: 

  • виведення з тіньового ринку великого обсягу операцій;
  • поповнення державного бюджету України за рахунок залучення до оподаткування кардинально нового виду доходів фізичних та юридичних осіб  – доходів від операцій з віртуальними активами;
  • стимулювання розвитку ринку віртуальних активів в Україні.

 

Що пропонується законопроектом?

1) Вносяться точкові зміни до Розділу І "Загальні положення", Розділу ІІІ "Податок на прибуток підприємств" та Розділу ІV "Податок на доходи фізичних осіб", Розділу V "Податок на додану вартість", Розділу ХХ "Перехідні положення". 

2) Вводяться в обіг з метою оподаткування такі поняття як віртуальні активи, токен, токен-актив, криптовалюта, емітент віртуального активу, майнінг, операції з віртуальними активами, прибуток від операцій з віртуальними активами тощо. 

3) У сфері оподаткування прибутку передбачений новий вид оподатковуваного прибутку – прибуток від операцій з віртуальними активами, який традиційно визначений як позитивна різниця між доходом від продажу віртуальних активів (обміну їх на валютні цінності) та витратами на їх придбання та/або майнінг, під яким законопроект розуміє діяльність платника податків із здійснення обчислень, направлених на підтримання роботи розподіленого реєстру записів в цифровій формі, в тому числі з метою отримання віртуальних активів. 

Проектом передбачено, що прибуток підприємств від операцій з віртуальними активами з 1 січня 2024 року оподатковуватиметься за базовою ставкою – 18%. Проте протягом періоду становлення правового регулювання ринку віртуальних активів, автори законопроекту вважають за необхідне тимчасово, до 31 грудня 2024 року, встановити ставку податку на прибуток для такого виду прибутку на рівні 5%. Виняток становить прибуток від операцій з токенами-активами, які посвідчують права на товари, до прибутку від операцій з якими застосовується ставка податку інша, ніж до прибутку від операцій з віртуальними активами. 

3) ПДФО пропонують оподатковувати: 

  • прибуток від операцій з віртуальними активами як позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу віртуальних активів (обміну їх на валютні цінності), та витратами на їх придбання за умови їх документального підтвердження або витратами на майнінг таких віртуальних активів;
  • доходи від операцій з продажу віртуального активу у повному обсязі – у разі відсутності документального підтвердження витрат на їх придбання.

При цьому операції з обміну віртуального активу  одного виду на інший не вважатимуться операціями з продажу віртуальних активів, а операції з обміну віртуальних активів на інші об’єкти цивільних правовідносин, відмінні від віртуальних активів, будуть вважатися операціями з продажу віртуальних активів за вартістю, що дорівнює договірній вартості об‘єкту (об‘єктів) цивільних правовідносин, які підлягають обміну на віртуальні активи.

Прибуток (доходи) фізичних осіб від операцій з віртуальними активами оподатковуватиметься за ставкою 5%.

4) Платник податку –фізична особа самостійно буде відповідати за розрахунок прибутку від операцій з віртуальними активами і сплату ПДФО

5) Операції з емісії токенів-активів; обміну віртуальних активів одного виду на інший, за виключенням постачання, продажу тих токен-активів, що посвідчують права на товари, постачання яких є об’єктом оподаткування; постачання, продажу віртуальних активів, за виключенням постачання, продажу тих токен-активів, що посвідчують права на товари, постачання яких є об’єктом оподаткування, пропонують віднести до таких, що не є об‘єктом оподаткування ПДВ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»