• Посилання скопійовано

Придбання легкового автомобіля: сплата податків, реєстрація та відображення в обліку

Як зареєструвати легковий автомобіль в органі МВС? Коли слід сплачувати пенсійний збір? В яких випадках доведеться стати платником акцизного або транспортного податку? В який строк зазначати цей автомобіль в ф. № 20-ОПП? Як вводити його в експлуатацію?

Придбання легкового автомобіля: сплата податків, реєстрація та відображення в обліку

Реєстрація автомобіля в органі МВС

Згідно зі ст. 34 Закону про дорожній рух державній реєстрації та обліку підлягають призначені для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування транспортні засоби усіх типів. Зокрема, і автомобілі.

Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів затверджено постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388. Весь цей Порядок ми зараз аналізувати не будемо, зосередимось лише на діях, що призводять до державної реєстрації автомобіля. 

Державна реєстрація автомобіля проводиться територіальними органами з надання сервісних послуг МВС (п. 3 Порядку №1388) на підставі:

  • заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником,
  • документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізосіб – нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху.

У п. 8 Порядку №1388 зазначено перелік таких підтвердних документів. Це може бути  договір купівлі-продажу, договір фінансового лізингу, копія рішення суду, митна декларація тощо.

А ще державна реєстрація автомобілів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за проведення огляду автомобіля, державну реєстрацію, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків.

Тобто державна реєстрація автомобіля є платною!

Перелік платних послуг, які надаються підрозділами МВС, Нацполіції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання затверджено постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795.

Згідно з п. 14 цього Переліку реєстрація з видачею свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків, проведення експертного дослідження транспортних засобів і супровідних документів з видачею експертного висновку транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів коштуватиме 152,63 грн.

А які податки і збори має сплатити власник автомобіля для його реєстрації? Насамперед, пенсійний збір – якщо це перша реєстрація такого автомобіля в Україні.

 

Пенсійний збір

Виходячи з п. 7 ст. 1 Закону від 26.06.1997 р. №400/97-ВР (далі - Закон №400) при придбанні легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів та успадкування легкових автомобілів, потрібно сплатити пенсійний збір.

Зверніть увагу: якщо придбаний автомобіль вже використовувався в Україні як транспортний засіб і перебував на обліку в МВС (був зареєстрований), пенсійний збір сплачувати не потрібно.

Ставки пенсійного збору у разі придбання легкового автомобіля встановлені в різних розмірах залежно від його вартості (п. 8 ст. 4 Закону №400):

  • 3% – якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Сплата пенсійного збору. Згідно з п. 15 Порядку №1740, суми пенсійного збору сплачуються платниками до загального фонду державного бюджету за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

Пунктом 14 Порядку №1740 встановлено, що така реєстрація легкових автомобілів проводиться лише за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про його сплату. Тобто спочатку з’ясовуємо платіжні реквізити і сплачуємо, а потім подаємо документи для реєстрації автомобіля.

До того ж Порядком №1740 не встановлено обов’язку подавати звіт про сплату пенсійного збору.

 

Акцизний податок

Обов’язок сплачувати акцизний податок виникає у підприємства-покупця тільки за тими автомобілями, які самостійно ввозяться ним на територію України в режимі імпорту. У такому випадку підприємство-покупець є платником акцизного податку за пп. 212.1.2 ПКУ.

За ст. 222 ПКУ сплатити акциз у такому випадку треба до або в день подання митної декларації. При цьому підприємству обов’язково доведеться зареєструватися платником цього податку.

Реєстрація відбувається шляхом подання декларації з акцизного податку до 20 числа місяця, наступного за місяцем сплати податку (пп. 212.3.2 ПКУ). На це вказували й податківці у своєму роз’ясненні.

 

Податок на додану вартість

Формування податкового кредиту за операцією з придбання підприємством автомобіля, у тому числі легкового, здійснюється за загальними правилами, оскільки нормами ПКУ особливостей для таких операцій не передбачено. Отже, якщо покупець – платник ПДВ і автосалон – платник ПДВ, то продавець має скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН. Така податкова накладна буде підставою для податкового кредиту в покупця.

Якщо ж автомобіль імпортується підприємством, то підставою для визнання податкового кредиту буде повністю оформлена митна декларація. А сам податковий кредит визнаватиметься в сумі ПДВ, сплаченого при такому ввезенні.

При цьому, якщо такий автомобіль призначається для використання або починає використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в господарській діяльності платника ПДВ, то такий платник згідно з п. 198.5 ПКУ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН.

Звісно, якщо покупець автомобіля не є платником ПДВ, права на податковий кредит він не отримає і п. 198.5 ПКУ йому виконувати не потрібно. Але він все рівно сплачуватиме ПДВ в разі ввезення автомобіля в митному режимі імпорту. Та ось сплачена при цьому сума ПДВ в такому випадку потрапить до первісної вартості придбаного автомобіля.

 

ПДФО та військовий збір

Якщо підприємство придбає б/в авто (легкове чи вантажне) у фізособи, то воно є податковим агентом щодо сплати ПДФО та військового збору.

Адже, якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи фізособа-підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені р. IV ПКУ функції податкового агента.

Податковий агент утримує ПДФО за ставками, визначеними відповідно до п. 173.1 або п. 173.2 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві. Нагадуємо, що зараз від оподаткування ПДФО звільняється перший продаж легкового авто у звітному році. Другий продаж легкового авто та всі продажі вантажного авто підлягають оподатковуванню ПДФО за ставкою 5%.

При цьому потрібно пам’ятати про базу оподаткування. За п. 173.1 ПКУ дохід від продажу вантажного авто визначається, виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

А от дохід від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

При цьому середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу Мінекономрозвитку і оприлюднюється на його офіційному веб-сайті в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Звісно, потрібно не забувати про утримання 1,5% військового збору із вартості авто, яка підлягає оподаткуванню ПДФО.

 

Транспортний податок

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування.

За пп. 267.2.1 ПКУ об'єктом оподаткування є легкові автомобілі:

  • з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно);
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2018 році – 1 396 125 грн).

Тому, якщо вартість придбаного легкового автомобіля менша цієї суми, то навіть якщо автомобіль є новим, підприємство не є платником транспортного податку й відповідно не подає декларацію з транспортного податку.

 

Форма №20-ОПП

Відповідно до п. 63.3 ПКУ одним зі способів податкового контролю є контроль за місцем розташування як платника податків, так і об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Для здійснення такого податкового контролю застосовується Порядок №1588. Він передбачає, що платник податків зобов’язаний повідомляти податківців про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

Відповідно до п. 8.4 р. VIII Порядку №1588, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подається за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Оскільки автомобіль буде використовуватися платником податків як транспортний засіб (про це свідчить факт його реєстрації в органі МВС), то про такий автомобіль слід подати форму №20-ОПП за податковою адресою платника податку, протягом 10 робочих днів з дати його придбання.

Зверніть увагу: у разі придбання підприємством автомобіля для потреб відокремленого підрозділу (філії), у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» ф. №20-ОПП зазначається адреса відокремленого підрозділу (філії) за місцезнаходженням транспортного засобу. Про це ми писали тут.

 

Введення в експлуатацію

Правила бухгалтерського обліку придбаного автомобіля наступні.

Спочатку всі витрати щодо придбання автомобіля мають обліковуються на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Адже зарахування на баланс ОЗ здійснюється за первісною вартістю, яка формується із зібраних таким чином витрат.

Нагадаємо, що до складу первісної вартості об’єкта ОЗ включаються:

  • суми, що сплачуються постачальнику;
  • реєстраційні збори, державне мито тощо;
  • суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв’язку з придбанням, які не відшкодовуються;
  • витрати зі страхування ризиків доставки;
  • витрати на транспортування;
  • інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

В момент, коли автомобіль став придатним до використання із запланованою метою, його слід зарахувати до складу ОЗ. Процедуру зарахування здійснює комісія, призначена керівником підприємства. Введення в експлуатацію оформляється актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ (типова форма №ОЗ-1). Акт затверджується керівником підприємства і передається в бухгалтерію для відображення господарської операції в бухгалтерському обліку.

В акті потрібно зазначити метод амортизації автомобіля, строк його корисного використання, ліквідаційну вартість, оскільки ці моменти за п. 23 П(С)БО 7 потрібно визначати в момент введення в експлуатацію ОЗ.

На підставі акта в бухгалтерському обліку слід відображати введення в експлуатацію за проведенням: Дт 105 «Транспортні засоби» Кт 152.

При цьому нарахування амортизації автомобіля буде проводитися з наступного місяця після введення його в експлуатацію. Це передбачено п. 29 П(С)БО 7.

 

Податок на прибуток

Окремий податковий облік ведуть лише ті платники податку на прибуток, які згідно з пп. 134.1.1 ПКУ зобов’язані або добровільно здійснюють коригування фінансового результату, обрахованого в бухобліку, на різниці, визначені ПКУ.

Якщо підприємство такого коригування за ПКУ не здійснює, цей розділ статті не для нього.

Якщо ж підприємство змушене вести окремий податковий облік, зверніть увагу на наступне. Для того, щоб автомобіль був визнаний основним засобом в податковому обліку, він повинен відповідати цілій низці ознак:

  • його первісна вартість має бути більшою за 6000 грн. (якщо підприємство – платник ПДВ, то сума сплаченого ПДВ до такої первісної вартості не входить!);
  • запланований при введенні строк його експлуатації становить більше 1 року (або операційного циклу, якщо він більший за рік);
  • цей автомобіль повинен використовуватися в господарській діяльності підприємства. Тобто у діяльності, яка має за мету отримання доходу.

Якщо автомобіль відповідає цим ознакам, то він визнається ОЗ, а отже, підприємство має кожного звітного періоду застосовувати за ним різниці, встановлені п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ.

Докладно про бухгалтерський та податковий облік придбання основних засобів читайте також тут.

Також радимо прочитати наші матеріали щодо обліку палива на підприємстві тут і тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»