• Посилання скопійовано

Податківці наполягають на оподаткуванні доходу від операцій з криптовалютою

Податківці у своїх роз’ясненнях вже наполягають на необхідності сплати податків з доходів від операцій з криптовалютою. Коментована ІПК є прикладом цього

Податківці наполягають на оподаткуванні доходу від операцій з криптовалютою

Коментар до ІПК ДПС від 30.11.2020 р. №4907/ІПК/9900-04-04-02-09

Насамперед зазначимо, що раніше податківці взагалі відмовлялись від надання консультацій щодо оподаткування доходу від операцій з криптовалютою. Про це ми писали тут. Але у коментованій ІПК вони все ж таки зазначили свою позицію. І вона, очікувано, фіскальна.

У коментованій ІПК до податківців звернулись з питанням щодо оподаткування доходу від майнінгу криптовалюти, в результаті чого отримуються біткоїни в електронному вигляді на крипто-гаманець платника податків.

На це ДПСУ зазначила, що згідно зі ст. 99 Конституції України та ст. 192 ЦКУ законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

Проте на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. Проте податківці все одно вважають, що дохід від такого виду доходу слід оподаткувати.

 

Оподаткування доходу від криптовалюти

Згідно з пп. 168.2.1 ПКУ платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року.

Відповідно до пп. 170.11.1 та 170.11.2 ПКУ, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Зокрема, у ІПК від 30.11.2020 р. №4907/ІПК/9900-04-04-02-09 зазначається, що за нормативними документами, що діють на сьогодні, відображення в податковій декларації наявності у платника податків криптовалюти в крипто-гаманці чинним законодавством не передбачено. Тобто видобута під час «майнінгу» валюта, яка знаходиться на крипто-гаманці не включається до доходу і не підлягає декларуванню.

Водночас при отриманні доходів від операцій з криптовалютою зазначені доходи відображаються у розділі ІІ податкової декларації. Вочевидь, йдеться про ситуацію, коли платник податку здійснить продаж валюту з крипто-гаманця і отримує дохід вже на банківський рахунок у гривні.

Проте, якщо це дохід від майнінгу – дійсно, весь його розмір має включатися до доходу. А от якщо дохід отримано від коливань курсу на криптовалюту, то вважаємо підхід повинен бути дещо інший – зокрема, аналогічно як інвестиційний дохід (різниця між вартістю придбання та продажу). Але в такому випадку необхідно буде підтвердити вартість придбання криптовалюти, а це наразі зробити не вдасться.

 

Як подавати Декларацію?

Податкова декларація фізособою подається за звітний період рік до 1 травня року, що настає за звітним. При цьому чинним законодавством не заборонено подавати до контролюючого органу податкову декларацію за умови відсутності обов’язку  щодо такого подання. Тобто зайве декларування і зайва сплата податків законом не заборонена.

Крім того, слід нагадати, що згідно з ПКУ та Інструкцією №859 податкова декларація передбачає зазначення доходів платника податків у гривнях з копійками. Водночас розділ VIII податкової декларації передбачає зазначення відомостей про власне нерухоме (рухоме) майно, що підлягає державній реєстрації.

 

Законопроєкти

У Верховній Раді зареєстровано низку законопроєктів, які передбачають врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні, зокрема:

Крім того, ВРУ 2 грудня на черговому засіданні прийняла за основу проєкт Закону №3637 «Про віртуальні активи». Про це ми повідомляли тут.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»