• Посилання скопійовано

Як зміниться законопроєкт №5600 до другого читання: перші результати доопрацювання

Гетманцев оприлюднив перші результати засідання робочої групи щодо доопрацювання законопроєкту №5600

Як зміниться законопроєкт №5600 до другого читання: перші результати доопрацювання

Ми вже повідомляли, що Разумков доручив суттєво доопрацювати прийнятий у І читанні законопроєкт №5600.

І ось 8 липня Гетманцев на одній із своїх сторінок на фейсбуці опублікував перші результати роботи робочої групи. А саме:

1. Оподаткування ПДФО за ставкою 18% (замість 5%) доходів від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості.

На робочій групі домовились, що оподаткування третього продажу за ставкою 18% є прийнятним, але не від всієї суми продажу (що було передбачено Кабмінівським 5600), а від різниці від вартістю продажу та купівлею

2. Оподаткування ПДВ операцій з продажу житла (наразі такі операції, крім першого постачання житла, звільнено від оподаткування)

Експерти зазначали, що така норма порушує принцип нейтральності ПДВ, призведе до зростання вартості житла (до 10%), а також є порушенням євроінтеграційних зобов’язань України: (Глава 4 Оподаткування, ст. 353, додаток XXVIII (28) Угоди про асоціацію) - оподаткування ПДВ на загальних підставах операції на вторинному ринку житла є порушенням ст. 12 та пп. (j) пункту 1 ст. 135 базової Директиви ЄС 2006/112 від 28.11.2006.

По цьому пунку не має спільної думки учасників дискусії, норма потребує додаткового обговорення..

3. Зміни до податку на прибуток. Згідно з нормами законопроєкту, великі платники податків матимуть право на перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних (податкових) років лише у сумі 50% такого непогашеного від’ємного значення об’єкта оподаткування.

Учасники дискусії домовились, що ця норма буде доопрацьована, що збитки минулих років погашаються поступово – кожного року у розмірі не більше 50%, При цьому, непогашена частина збитків не згорає, але її списання розтягується на роки до повного погашення.

4. Обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників

Погодили, що ця норма буде доопрацьована, зокрема з урахування особливостей аграрного бізнесу

5. Обмеження можливості включення платниками податку до складу податкового кредиту податкових накладних, складених більше ніж 6 місяців (зараз 365 днів) з моменту здійснення операції.

Домовились, що ця норма також буде доопрацьована, будуть зроблені виключення для регульованих ринків.

Від редакції: Починаючи з 03.12.2017 суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних (cкладених як до зазначеної дати, так і після неї), можуть бути віднесені до складу податкового кредиту:

    - у разі своєчасної реєстрації в Єдиному реєстру податкових накладних (далі – ЄРПН) – протягом 1095 календарних днів з дати складання таких податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних;

     - у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН – протягом 1095 календарних днів з дати складання таких податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, але не раніше дати такої реєстрації.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»