• Посилання скопійовано

Введення єдиного зарплатного податку: дві концепції від Гетманцева та Мінфіну

За словами Гетманцева, зараз обговорюють дві концепції зниження податків. Перша - скасування військового збору та об'єднання ЄСВ та ПДФО. Друга полягає в тому, щоб зменшити ставку ПДФО вдвічі

Введення єдиного зарплатного податку: дві концепції від Гетманцева та Мінфіну

Влада пропонує не просто провести податкову реформу, яка дозволила б вивести зарплати з тіні, знизивши при цьому податок на доходи, а навіть більше — змінити суспільний договір.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів голова комітету Верховної Ради з фінансів та податків Данило Гетманцев, якого вважають найближчим фінансовим радником президента Володимира Зеленського.

«Хочу, щоб мене почули та не виривали з контексту. Йдеться не просто про податкову реформу. Йдеться про зміну суспільного договору. Те, що пропонуємо ми, — суттєве (удвічі) зменшення ставки податків на доходи в обмін на повну відмову від практик ухилення від оподаткування. Це не можна насадити зверху, це можна лише прийняти новим суспільним консенсусом. Тому для ухвалення цієї концепції потрібен консенсус», — заявив Гетманцев.

За його словами, зараз обговорюють дві концепції зниження податків.

Перша передбачає скасування військового збору та об'єднання єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб.

Друга полягає в тому, щоб зменшити ставку ПДФО вдвічі.

Гетманцев розповів, що зараз триває дискусія з Міністерством фінансів, яке не впевнене, що різке зниження податків призведе до виведення зарплат із тіні.

«З іншого боку, — додав Гетманцев, — ми маємо виключити можливість ухилення від оподаткування зарплат та інших доходів, у т. ч. відмовитись від так званих „зарплатних“ ФОП. Адже неможливо зменшити ставку податку вдвічі, до 10%, і залишити лазівку в 5% для зарплатних ФОП».

Політик наголосив, що не йдеться про заборону для ФОП третьої групи або айтівців працювати з юрособами.

«Але припинити масове ухиляння від сплати податків ми маємо. Разом. Це має бути загальним рішенням та загальним консенсусом. Ти повинен погодитися з тим, що ухилятися від 10% податку побудовою різних схем у воюючій країні — блюзнірство і цинізм», — додав він.

Гетманцев визнав, що такий проєкт реформи більш дискусійна, ніж близька до реальності тема, тим більше, що доходи від детінізації складно спрогнозувати.

«Те, що ми обговорюємо з вами зараз, це питання консенсусу в суспільстві. Це ж питання не лише бізнесу, а й найнятих працівників, це питання вчителів, медиків, поліцейських. Ми пропонуємо встановити 10% ставку податку на доходи. Якщо суспільство готове платити 10%, але відмовитися від ухилення, взагалі відмовитися від ухилення: від зарплат у конвертах, від схем із зарплатними ФОП, ми це робитимемо. Це має бути консенсус, згода трьох сторін: бізнесу, суспільства, держави. Якщо його немає, перебуватимемо в нинішній середньовічній парадигмі та виводитимемо зарплати з тіні іншими методами — такими ж, як і раніше», — резюмував голова фінансового комітету Ради.

***

Читайте також:

***

Джерело: Українська Асоцiацiя Iнвестицiйного Бiзнесу (УАІБ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»