• Посилання скопійовано

Антикорупційна податкова реформа «10-10-10»: що думає Гетманцев?

За позицією Гетманцева, у законопроєкті про нову податкову реформу мають бути визначені всі податки, які вони додатково хочуть ввести: податок на зняття готівки, заборона «зарплатних» ФОПів, податок на експорт конкретних товарів, але поки що його так і немає

Антикорупційна податкова реформа «10-10-10»: що думає Гетманцев?

Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев в інтерв'ю Економічній правді прокоментував ідею антикорупційної податкової реформи, відомої як «10-10-10».

Реформа – це переведення податкової у смартфон. Це спрощення податкового обліку, прибирання людського фактору, електронна акцизна марка, коли ти можеш простежити шлях горілки від виробника до каси. Теж саме з тютюном.

Ми замінюємо електронними процесами людину в 90% випадків. Це абсолютно нова філософія податкової служби. Це те, що ми хочемо зробити протягом 2023 року.

 

— Я говорю, скоріше, про новий компроміс між державою і суспільством.

— Як ви його бачите, цей компроміс?

 

— Я не настільки великий фахівець у податках, як ви, щоб пропонувати своє бачення. Проте у ваших колег є ідея так званої антикорупційної реформи, ідеологом якої є Ростислав Шурма. Тобто колишня «10-10-10».

— Коли я чую про антикорупційну реформу від осіб, які її презентують, це викликає в мене легку посмішку. Ви правильно сказали – «є ідея». А де воно все? Там же є депутати. Неоднозначні, але тим не менше.

Там є Ростислав Шурма, там є купа людей, які здатні подати законопроєкт. Де він? Я втомився коментувати ці ідеї за уривками цитат з інтерв’ю. Нащо? Ці інтерв’ю звучать з літа 2022 року.

Це ідея, яку ти хочеш запровадити? Подай законопроєкт. Ти хочеш займатися просто своїм піаром з огляду на якусь політичну кар’єру? Це виглядає саме так.

Вони мають можливість подати це як документ. До документа повинна додаватися пояснювальна записка. Правильно? У пояснювальній записці повинні бути розрахунки.

У документі повинні бути визначені всі податки, які вони додатково хочуть ввести: податок на зняття готівки, заборона «зарплатних» ФОПів, податок на експорт якихось товарів.

Це, знову ж таки, з інтерв’ю. Ми з вами навіть на нашому рівні не можемо зрозуміти, що там є.

 

— Ще є безготівкова купівля акцизних товарів. Як ви до цього ставитеся?

— Це безглуздя, яке абсолютно неможливо реалізувати. Це стимулювання «чорного» ринку. Ми можемо фахово вести дискусію, але точно не на рівні соцмереж. Ці люди не блогери, вони повинні це зрозуміти. Вони – державні діячі.

Вони не повинні дискредитувати владу якимись ідеями на рівні чергового псевдоексперта з фейсбуку. Хочеш знизити податки – питань нема, можемо це обговорювати.

Знижувати податки легко і приємно. Відновлювати їх потім, щоправда, важко, як показала практика акцизного податку на пальне, але за скасування – одноголосна підтримка.

Я б зробив реформу оподаткування доходів, об’єднання трьох податків – ЄСВ, військового збору і ПДФО – в єдиний податок з поступовим зменшенням ставки до 25% і розширенням переліку вирахувань для фізособи, яка подає декларацію.

Ми б простимулювали людей, щоб вони подавали декларації, мали свою фінансову історію і стежили за нею. Це моя ідея. Я вважаю, що це можна і треба робити, але це теж потребує дискусії.

Мінфін не погоджується з цим, є втрати для бюджету. Не такі втрати, безперечно, як від прекрасної ідеї «10-10-10», але тим не менш, вони там також є, і також проблема з компенсаторами.

Бо компенсатори у вигляді детінізації заробітних плат, які так часто наводять наші експерти, не сприймаються реальними фахівцями з публічних фінансів.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»