• Посилання скопійовано

Які воєнні пільги скасують для бізнесу заради отримання траншів від МВФ?

Мінфін оприлюднив ухвалені конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів від МВФ. Що чекає на бізнес у податковій політиці за ними?

Які воєнні пільги скасують для бізнесу заради отримання траншів від МВФ?

Мінфін на своєму сайті навів інформацію щодо листа про наміри та Меморандум про економічну і фінансову політику від 24 березня 2023 року, що містять заходи та умови, які реалізував та планує реалізувати і дотримуватись Уряд України та Національний банк України протягом періоду дії програми у 2023 - 2027 роках, а також конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів за програмою розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України. Їх було схвалено Радою директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року. З текстом листа можна ознайомитися тут.

 

Зміни до ПКУ 

У пункті 19 наведено  кроки для підтримки вкрай необхідної мобілізації доходів. Підкреслимо, що більшість з цих кроків заплановано в рекомендованому комітетом Гетманцева законопроєкті №8401. Про нього ми писали тут

Так, Мінфін у листі  підтвердив відданість мобілізації доходів, запроваджуючи нижню межу номінальних податкових надходжень (за винятком ЄСВ) (Кількісний критерій ефективності). 

Він очікує, що законопроєкти, підготовлені в межах МПЗР, буде прийнято до кінця червня (Структурний маяк), із уведенням у дію з 1 липня 2023 року, що буде свідченням нашого зобов’язання посилити мобілізацію доходів. Після прийняття перший компонент закону відновить довоєнну систему оподаткування для платників податків, які перейшли із загального режиму оподаткування (наприклад, сплати ПДФО, податку на прибуток підприємств, ПДВ) на єдиний податок. Крім того, це відновить у довоєнному вигляді групи, які мають право на сплату єдиного податку, і усуне лазівки у застосуванні 2-відсоткової ставки єдиного податку. Цей закон усуне особливості застосування спрощеного режиму оподаткування платниками єдиного податку за ставкою у 2 відсотки та відновить довоєнний режим для цих платників з 1 липня 2023 року. Друга частина закону скасує мораторій на податкові перевірки з 1 липня 2023 року. Це має допомогти покращити податковий комплаєнс (дотримання вимог податкового законодавства). Ще одна складова цього закону передбачатиме відновлення відповідальності за невикористання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у точках роздрібної торгівлі, що вступить в силу з 1 липня 2023 року.

Також у листі йдеться про скасування або поступового припинення більшості податкових відстрочок, запроваджених під час воєнного стану. Це стосується відстрочки на сплату митних зборів з 1 березня 2023 року та скасує решту відстрочок на сплату імпортного мита з 1 червня 2023 року.

Крім того, у листі сказано, що не продовжуватиметься термін дії положень Податкового кодексу, запроваджених під час воєнного стану, які послаблювали адміністрування податків і зборів.

Також передбачено утримання від запровадження податкових амністій у період дії Програми або від запровадження будь-яких податкових заходів, які поставили б під загрозу нашу податкову базу. 

Термін дії податкових пільг щодо імпорту спеціального обладнання для виробництва та розподілу електроенергії та теплопостачання минає 1 травня 2023 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»