• Посилання скопійовано

Мінфін розповів про деталі Національної стратегії доходів до 2030 року

Нацстратегія є одним зі структурних маяків, передбачених програмою МВФ. При цьому вона є гнучким документом, який допускає коригування послідовності заходів і наповнення, зважаючи на обставини

Мінфін розповів про деталі Національної стратегії доходів до 2030 року

Міністерство фінансів України розповідає, що містить та чому необхідна Нацстратегія.

Національна стратегія доходів – це рамковий документ, який відіграє роль дороговказу для втілення реформ у сферах податкової та митниці до 2030 року.  У Нацстратегії викладено загальний напрям реформ. При цьому вона є гнучким документом, який допускає коригування послідовності заходів і наповнення, зважаючи на обставини, в тому числі –  за результатами додаткових досліджень та обговорень практичних аспектів відповідних реформ з зацікавленими сторонами.

Ключове – це послідовність: спочатку держава забезпечує умови для проведення фундаментальних реформ, а потім – поступово їх втілює. Посилення доброчесності контролюючих органів (через виконання антикорупційних програм, підвищення довіри громадськості до Податкової та Митниці) – на першому місці в переліку реформ. 

14 грудня 2023 року Рада ЄС ухвалила історичне рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу. Відповідно Нацстратегія враховує кроки, які Україна має пройти  на шляху до європейської інтеграції та передбачає адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів Європейського Союзу. Зазначена інтеграція вимагає змін теперішньої конфігурації функціонування систем.

Нацстратегія відзеркалює наміри України щодо інтеграції у світову економіку у якості надійної податкової юрисдикції, інтеграцію українських підприємств у міжнародні ланцюги постачання товарів.

Також Нацстратегія є одним зі структурних маяків, передбачених програмою Механізму розширеного фінансування (EFF) МВФ, виконання якого забезпечує Україну підтримкою міжнародних партнерів, дає чітку картину для всіх зацікавлених осіб щодо потреб України у вдосконаленні податкового та митного законодавства, процесів адміністрування.

 

Що важливо?

Нацстратегія містить три ключові повідомлення для платників податків, партнерів з розвитку, інвесторів та інших зацікавлених осіб:

  1. Україна має розраховувати на власні надходження, і це можливо забезпечити лише за рахунок реформ, які є необхідними і невідворотними. 
  2. У зв’язку з тим, що Нацстратегія розрахована на 6 років, реформи впроваджуватимуться поступово, згідно з викладеними у цій стратегії кроками. Успішне виконання попередніх кроків впливає на можливість запровадження наступних.
  3. Нацстратегія підлягає регулярним оновленням та уточненням: зміст заходів реформ та підходи до їх впровадження, викладені у стратегії, можуть зазнавати змін. Разом з тим загальний їх напрям має бути збережено.

Важливо, що багато напрямів реформування податкової та митної сфери, які були свого часу визначені під час роботи над Планом відновлення, представленим влітку 2022 року, щодо яких одержані схвальні відгуки від міжнародних партнерів з розвитку та громадськості, також знайшли відображення у Нацстратегії, і тепер – на рівні документа, який затверджено Урядом. 

***

Всі новини на тему нацстратегії доходів дивіться тут.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»