• Посилання скопійовано

Як зросте податкове навантаження на фізосіб-"єдинників" та працівників через новації законопроєкту №11416?

Для «єдинників» І та ІІ груп планується запровадження ВЗ у розмірі 5% з 2 МЗП (у 2024 році – 800 грн, якщо за розміром з 1 січня - 710 грн), а для ІІІ групи – 1% від суми отриманого доходу. Для працівників – утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (ПДФО+ВЗ)

Як зросте податкове навантаження на фізосіб-"єдинників" та працівників через новації законопроєкту №11416?

Окремо ми вже аналізували, що передбачає законопроєкт №11416. Зокрема, ним вносяться зміни до ПКУ для наповнення бюджету за рахунок податкових платежів й пропонується: збільшити ставку ВЗ до 5%, зобовʼязати всіх СГ сплачувати ВЗ, у т. ч. ФОПів тощо. Про це можна прочитати в наших новинах тут та тут.

А Южаніна у пості у своєму Телеграм-каналі вказала, як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та найманих працівників через новації законопроєкту №11416.

Насамперед вона зауважила, що на сьогодні фізособи-«єдинники» не сплачують військовий збір та навела правила сплати ЄП такими особами.

 

Для фізосіб-«єдинників»

І група ФОПів сплачує єдиний податок у розмірі 302,80 грн (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового року).   

А законопроєктом №11416 планується запровадження військового збору для фізосіб – підприємців першої та другої груп єдиного податку у розмірі 5% з двох мінімальних зарплат. 

Тобто додасться ще 800 грн щомісяця (8000*2*0,05), і тому податкове навантаження зросте в 2,6 раза.

(Від ред. - Зауважимо, що це все заплановані цифри за аналізом Южаніної, як буде вже у прийнятому законі - подивимося. Якщо йти за МЗП на 1 січня 2024 - то сума буде інакшою - 710 грн).

ІІ група ФОПів сплачує ЄП у розмірі 1420 грн (20% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового року). Додаємо ті самі 800 гривень, і податкове навантаження зросте більш ніж наполовину, або на 56%.

Для ІІІ групи ФОПів планується запровадження військового збору за ставкою 1% від доходу. Відповідно, до нинішніх 5% від доходу додаємо ще 1% – податкове навантаження зросте на 20%.

 

Для працівників та фізосіб за договорами ЦПХ

Для всіх інших фізичних осіб планується підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5,0%.

Незалежно від того, чи є людина найманим працівником, чи працює за договором цивільно-правового характеру, із зароблених нею коштів роботодавець/замовник утримуватиме вже не 19,5% (ПДФО+військовий збір), а 23%.

Реальна зарплата «на руки» зменшиться на 3,5%.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»