• Посилання скопійовано

Оприлюднено форму та порядок заповнення акцизної накладної

Мінфін затвердив форми акцизної накладної та розрахунку коригування до неї, а також заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального та заявки на поповнення (коригування) залишку пального

Оприлюднено форму та порядок заповнення акцизної накладної

Мінфін наказом від 25.02.2016 р. №218 затвердив:

Так, акцизну накладну слід складати при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

Акцизна накладна може бути складена не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг втраченого пального протягом такого місяця окремо за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД пального, що втрачено.

Акцизні накладні, в тому числі ті, що не надаються отримувачу пального,  реєструються в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Докладніше про механізм реєстрації накладних в ЄРАН>>>

До акцизної накладної вноситься інформація за кожним кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД. При цьому на кожен окремий код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД складається окрема акцизна накладна.

Заповнення акцизної накладної (далі - АН):

1) у верхній лівій частині накладної, яка не надається отримувачу пального, зазначається тип причини (усього їх п'ять). Якщо АН надається отримувачу пального, у відповідному полі проставляється цифра «0»;

2) Вступна частина акцизної накладної заповнюється в порядку, визначеному у розділі І та пунктах 1–5 розділу ІІ цього Порядку. В акцизній накладній, надання якої отримувачу пального не передбачено:

  • у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник»,
  • до  рядка «юридична особа – код за ЄДРПОУ отримувача пального; для фізичної особи  – прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000».

3) таблична частина заповнюється в такому порядку:

  •  у графі 1- код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків);
  • у графі 2 - інформація щодо опису пального згідно з  УКТ ЗЕД;
  • у графах 3, 4 - інформація щодо обсягу реалізованого (відвантаженого, втраченого) пального: у кілограмах (графа 3) та у літрах, приведених до температури 15оС (графа 4).  Внесені до цих граф показники можуть мати тільки додатне значення.

Якщо після реалізації пального відбувається повернення частини чи всього обсягу пального особі, що реалізує пальне, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні акцизної накладної, показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування акцизної накладної та реєстрації його в ЄРАН.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" №27 (12.04.2016).

Нагадаємо, що 31 березня закінчився перехідний період для реєстрації акцизних накладних. Таким чином, з 1 квітня 2016 року реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригування здійснюється з урахуванням усіх вимог, встановлених Податковим кодексом, у тому числі щодо відповідальності платників за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в ЄРАН (ст. 120-2 ПКУ).

Докладніше про особливості роботи системи електронного адміністрування реалізації пального читайте туттут  і тут. А також в аналітичному матеріалі від ДК ось тут (для передплатників).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»