• Посилання скопійовано

СЕА РП: оприлюднено порядки роботи та ведення Єдиного реєстру акцизних накладних

Уряд затвердив порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, які складаються при реєстрації пального, а також Порядок роботи системи електронного адміністрування реалізації пального

СЕА РП: оприлюднено порядки роботи та ведення Єдиного реєстру акцизних накладних

Нагадаємо, що з 1 березня 2016 року в Україні діятиме система електронного адміністрування реалізації пального. Така система передбачає запровадження акцизної накладної, як обов'язкового електронного документу, що складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку.

З огляду на це, Кабмін постановою від 24.02.2016 р. №114 затвердив Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних

Постановою визначено механізм реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі:

  • внесення особою, яка реалізує пальне, відомостей, що містяться в акцизній накладній, до Єдиного реєстру;
  • звіряння отримувачами пального даних отриманої акцизної накладної на відповідність з даними Єдиного реєстру акцизних накладних.

Так, для реєстрації в Реєстрі акцизні накладні/розрахунки коригування надсилаються до ДФС в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП уповноваженої особи. Акцизні накладні/розрахунки коригування надсилаються протягом операційного дня (з 8 до 19 години).

До Реєстру вносяться відомості щодо усіх акцизних накладних та розрахунків коригування, у тому числі акцизних накладних, які не надаються отримувачу пального, та акцизних накладних/розрахунків коригування, складених за операціями з реалізації пального суб’єктам господарювання та фізичним особам, які не є платниками акцизного податку.

Зауважимо, що форми акцизної накладної та розрахунку коригування поки що є лише у вигляді проекту. Докладніше тут >>>

Постанова №114 набере чинності 1 березня 2016 року.

Одночасно з Порядком ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, Кабмін також затвердив Порядок електронного адміністрування реалізації пального (постанова КМУ від 24.02.2016 р. №113). Зокрема, Порядок визначає:

  • реєстрації платників акцизного податку з реалізації пального в електронному Реєстрі;
  • відкриття, закриття електронних рахунків платникам акцизного податку-особам, які реалізують пальне;
  • роботи системи електронного адміністрування реалізації пального.

Передбачено, що юрособи та фізособи — підприємці, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку з реалізації пального до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою заяви не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви.

Як заповнити заяву? Це роз'яснює ДФСУ, а також надає зразок її заповнення тут >>>

Датою реєстрації платника податку буде дата включення його до реєстру платників.

Окрім того, Кабмін постановив Держказначейству відкрити до 1 березня 2016 р. рахунки платникам акцизного податку, що включені до реєстру платників акцизного податку з реалізації пального.

Постанова №113 набирає чинності з дня опублікування. 

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»