• Посилання скопійовано

Коли складати акцизні накладні на продаж паливних карток та талонів на пальне?

ДФСУ роз'яснила, чи потрібно складати акцизні накладні на операції з продажу паливних карток, талонів на пальне, за якими пальне отримується покупцями через АЗС, які належать іншим суб’єктам господарювання

Коли складати акцизні накладні на продаж паливних карток та талонів на пальне?

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 23.01.2018 р. №254/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зазначила, що у разі здійснення лише операцій з купівлі-продажу паливних карток, талонів на пальне, за якими пальне отримується покупцями через АЗС, які належать іншим суб’єктам господарювання, не потрібно складати та реєструвати в ЄРАН акцизні накладні. Проте це лише за умови, що суб'єкт господарювання не здійснює операцій з фізичного відпуску (відвантаження) пального.

Податківці нагадують, що СГ, який здійснюватиме будь-які операції, визначені абзацом другим пп. 14.1.212 ПКУ, є особою, яка реалізує пальне, і відповідно до пп. 212.1.15 ПКУ  є платником акцизного податку.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) – це будь-які операції на митній території України, що, зокрема, передбачають відвантаження підакцизних товарів, а платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Продаж паливних карток та талонів на пальне, за якими пальне отримується покупцями через АЗС, які належать іншим суб’єктам господарювання, не передбачає відвантаження пального як підакцизного товару. Отже, така операція не підпадає під визначення реалізація підакцизних товарів (продукції).

З цього податківці роблять висновок: якщо СГ здійснює операції лише з паливними картками та/або талонами на пальне, без реалізації пального в розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 ПКУ, при цьому договори постачання передбачають постачання карток (талонів) як торгівельної послуги на отримання палива, то за такими операціями СГ не потрібно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, обов’язку складати та реєструвати акцизні накладні при цьому не виникатиме.

У випадку, якщо СГ здійснює операції з фізичного отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо паливних карток та/або талонів на пальне, то у цьому випадку СГ є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 ПКУ. При цьому СГ, який здійснює реалізацію палива (зокрема, через АЗС) та при цьому видає покупцям талони на пальне або паливні картки на суми отриманої від них передплати, складає акцизні накладні на кількість палива, що фактично відпущена покупцям за такими талонами чи картками.

При цьому об’єкт оподаткування акцизним податком відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ  виникатиме у разі, якщо обсяги фактично реалізованого пального за паливними картками та талонами на пальне перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку (постачальників), за які сплачено акцизний податок.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»