• Посилання скопійовано

Товарна позика: не забуваємо про ПДВ та акциз!

За договором позики право власності на товар переходить від позикодавця до позикоодержувача. А це призводить до зобов’язань з ПДВ та необхідності реєстрації сторін договору платниками акцизного податку, якщо такий товар є пальним. Докладніше про це у нашому коментарі до роз’яснення від ДФСУ

Товарна позика: не забуваємо про ПДВ та акциз!

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3207/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Перехід права власності за договором позики

Відповідно до частини першої статті 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Тобто фактично за договором товарної позики поверненню підлягають аналогічні товари, а не саме ті, що були передані у позику.

При цьому позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їхній розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Таким чином, договір позички за замовчуванням є оплатним, якщо про зворотне прямо не зазначено в договорі.

Увага! У випадку товарної позики відбувається перехід права власності на товар як при наданні такої позики, так і при її поверненні.

 

ПДВ

У коментованій консультації податківці нагадали, що об’єкт оподаткування визначається за пп. "а" і "б" п. 185.1 ПКУ. Зокрема, об’єктом є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту.

При цьому під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Своєю чергою, під поняттям "товари" розуміються матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі:

  • земельні ділянки;
  • земельні частки (паї);
  • цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Отже, передача товару на умовах товарної позики розглядається як постачання такого товару і вимагає на дату передачі такого товару (та дату його повернення) нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, а також виписки та реєстрації в ЄРПН податкової накладної як при постачанні такого товару.

Водночас у разі постачання товарів за договорами товарної позики, умови яких передбачають сплату (нарахування) відсотків, датою збільшення податкових зобов'язань у частині відсотків за таким договором вважається дата їх нарахування (пункт 187.3 ПКУ).

 

Акцизний податок з пального в товарній позиці

Перелік осіб, які є платниками акцизного податку, наведено у п. 212.1 ПКУ. Зокрема, це особи, які реалізують пальне.

Під час передачі позикодавцем пального позичальнику на виконання умов договору позики здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального від позикодавця до позичальника. А це є операцією з реалізації пального у розумінні абзацу другого підпункту 14.1.212 ПКУ. Тому позикодавець при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне, і відповідно підлягає реєстрації платником акцизного податку до здійснення такої операції.

Своєю чергою, при поверненні позичальником пального (такої ж марки та у такому ж обсязі) позикодавцю здійснюється операція з передачі (відпуску, відвантаження) пального від позичальника до позикодавця. Тобто позичальник при здійсненні таких операцій також є особою, що реалізує пальне у розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 ПКУ, і також підлягає реєстрації платником акцизного податку до проведення операції з повернення такого товару.

Отже, і позикодавець, і позичальник, які здійснюють операції з передачі пального на умовах договору позики є платниками акцизного податку з реалізації пального, на всі обсяги переданого пального, зобов'язані складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (переданого) пального та зареєструвати її в ЄРАН.

Маленька порада: позикодавцю, перш, ніж здійснювати реалізацію пального за договором позики, варто зареєструватися платником акцизного податку і це пальне придбати. Це дасть можливість отримати «вхідну» акцизну накладну на таке пальне. Як наслідок – уникнути сплати акцизного податку при його подальшій реалізації.

Позичальнику порада аналогічна. Перш ніж придбавати пальне для його повернення за товарною позикою, варто зареєструватися платником акцизного податку. Щоб отримати акцизну накладну від продавця пального і не сплачувати такий податок при поверненні пального позикодавцю. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»