• Посилання скопійовано

Сплачуєте в бюджет акциз з пального? Скористайтеся зменшенням податку на прибуток

Податківці розповіли, за яких умов платники акцизу з пального мають право на зменшення податку на прибуток. З’ясуємо деталі

Сплачуєте в бюджет акциз з пального? Скористайтеся зменшенням податку на прибуток

Коментар до ІПК від 10.08.2018 р. №3510/6/99-99-15-02-02-15/ІПК 

Хто має право на зменшення податку на прибуток

Податківці зупинилися на нормі за п. 15 підрозд. 4 розд. XX ПКУ. За ним податок на прибуток, що підлягає сплаті до державного бюджету платниками податку за поточний звітний період, зменшується на суму сплаченого за такий поточний звітний період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль) за кодами УКТ ЗЕД 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10. При цьому такі  важкі дистиляти мають бути використані для транспортних засобів з кодами УКТ ЗЕД 8602 10 00 00, 8704 10 10 10.

У коментованій ІПК податківці також пригадали про надання Мінфіном у 2018 році роз’яснення, на кого поширюється ця норма.

Так, у листі від 10.05.2018 р. №11320-10-10/12920 вказано, що зазначена норма ПКУ  поширюється на суб’єктів господарювання, які є платниками акцизного податку з реалізації пального, тобто на тих, які здійснюють операції, визначені абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ.

Але податківці у ІПК уточнюють, що  цю норму можуть застосовувати лише ті платники акцизу з реалізації пального, які дійсно сплачують акциз до бюджету.

Від себе нагадаємо, коли виникає потреба сплати акцизу з реалізації пального до бюджету.

Відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

  • отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному ЄРАН;
  • ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;
  • вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

При цьому, якщо особа реалізує пальне за кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД в обсягах, які не перевищують обсяги пального за таким кодом, імпортованого чи виробленого на території України, з яких сплачено акцизний податок, або отриманого від інших платників податку, то об’єкт оподаткування акцизним податком не виникає, і така особа не сплачує акцизний податок з реалізації цього пального. Відповідне роз’яснення ДФС можна переглянути тут>>

І тут податківці абсолютно праві: якщо у платника акцизного податку з реалізації пального не виникає об’єкта оподаткування, то і не може бути зменшено податок на прибуток – бо немає сплати до бюджету суми акцизного податку.

Однак далі податківці у своїй ІПК зробили такий висновок: п. 15 підрозділу 4 розділу XX ПКУ може поширюватися на платників акцизного податку з реалізації пального (наприклад, на постачальників пального), які зареєстровані відповідно до Порядку №113 та сплачують акцизний податок при ввезенні газойлю на митну територію України.

Але ж за такою операцією не складається акцизна накладна!  А її реєстрація є однією з основних вимог для зменшення суми податку на прибуток.  Чому такий висновок був зроблений податківцями нам не відомо. На нашу думку, п. 15 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ можливості зменшити податок на прибуток на суму акцизу, сплаченого при ввезенні перерахованих в ньому видів пального, не передбачено.

Втім, як бачимо, один з платників податків таку ІПК отримав і він може її застосовувати, не ризикуючи штрафом при податковій перевірці.  А ось іншим імпортерам з цього приводу слід отримати власні ІПК.

 

Як відобразити зменшення у декларації з прибутку?

Податківці у коментованій ІПК нагадали, що чинна форма декларації з податку на прибуток не містить необхідних рядків для відображення такого зменшення. Адже форму цієї декларації ще не було приведено у відповідність до діючого законодавства.

Тому податківці, ґрунтуючись на нормі п. 46.4 ПКУ, вказали, що при складанні декларації з податку на прибуток та додатка ЗП до неї потрібно скласти у довільній формі доповнення із розшифровкою сум сплаченого за поточний звітний період акцизного податку за зареєстрованими АН на важкі дистиляти (газойль), що визначені у п. 15 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

На підставі цих особливостей податківці навели алгоритм визначення суми зменшення податку на прибуток. А саме:

  1. порівняти визначену за звітний період суму податку на прибуток (суму рядків декларації: р. 06, р. 08, р. 10, р. 12 та р. 15) з сумою показників рядків 16.1 та 16.4.1 Додатка ЗП, а також сумою сплаченого акцизного податку за відповідними акцизними накладними;
  2. за результатом порівняння цих показників, визначити загальний підсумок у рядку 16 Додатка ЗП з урахуванням сплачених сум акцизу - суму, яка у звітному періоді може бути врахована у зменшення нарахованої суми податку (у межах суми податку на прибуток).
  3. до рядка 16 ЗП декларації переносяться дані рядка 16 Додатка ЗП "Зменшення нарахованої суми податку".

Зверніть увагу: якщо платник у звітному періоді не отримав прибутку або сума податку на прибуток менша за суму акцизного податку, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток за поточний звітний період, не зменшує податок на прибуток у наступних звітних періодах. Про це вказували податківці в іншій своїй ІПК від 13.02.2018 р. № 606/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»