• Посилання скопійовано

Реалізація пального за допомогою пересувного акцизного складу: консультує ДПС

Податківці роз’яснили, як складаються акцизні накладні у разі реалізації пального з одного акцизного складу на інший за допомогою акцизного складу пересувного. Зокрема, розглянули питання, коли кількість пального при навантаженні та розвантаженні відрізняється

Реалізація пального за допомогою пересувного акцизного складу: консультує ДПС

Коментар до ІПК ДПС від 11.10.2019 р. №735/6/99-00-04-02-05-15/ІПК

Коли складається АН?

Відповідно до абз. 1 п. 231.1 ПКУ акцизна накладна за кожним кодом товарної позиції підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД складається при реалізації пального.

Своєю чергою, абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначено, що реалізація пального для цілей оподаткування акцизним податком – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Таким чином, якщо постачання пального відбувається з одного акцизного складу на інший за допомогою акцизного складу пересувного (наприклад, залізнодорожні цистерни), то акцизні накладні складаються так:

  • на операцію з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з акцизного складу до акцизного складу пересувного (першої акцизної накладної) – дата завантаження пального в залізничну цистерну;

  • на операцію з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з пересувного акцизного складу (зазначеного в першій акцизній накладній як акцизний склад пересувний, на яке отримане пальне) будь-якій іншій особі (другої акцизної накладної) – дата вивантаження пального із залізничної цистерни.

В обох випадках акцизні накладні складають у двох примірниках, як у разі реалізації пального або спирту етилового, з акцизного складу до акцизного складу пересувного, так і з акцизного складу пересувного до акцизного складу (п. 231.6 ПКУ).

 

Строки та порядок реєстрації АН

ЄРАН працює постійно (24 години щодня), крім часу, необхідного для технічного обслуговування (на відміну від ЄРПН, який приймає ПН до реєстрації виключно у робочі години).

Технічне обслуговування ЄРАН проводиться у часові проміжки з незначною кількістю реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування. Інформація про запланований час технічного обслуговування ЄРАН розміщується на офіційному веб-сайті ДПС не пізніше ніж за 24 години до початку технічного обслуговування.

Також чинним законодавством не передбачено обмежень щодо можливості реєстрації акцизних накладних та/або розрахунків коригування у ЄРАН у вихідні та святкові дні.

Щодо строків реєстрації АН/РК у ЄРАН, то вона здійснюється відповідно до вимог п. 231.6 ПКУ та Порядку №262, зокрема:

  • першого примірника АН при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного – у день складання такої АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного (п. 231.6 ПКУ);

  • першого примірника АН при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного до акцизного складу – після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за датою складання АН (п. 231.6 ПКУ);

  • другого примірника АН – після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний (розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного – отримувачем пального або спирту етилового (п. 231.6 ПКУ);

  • розрахунку коригування – не пізніше трьох календарних днів, наступних за датою його складання (п. 231.6 ПКУ);

  • АН на загальний обсяг пального, втраченого та/або використаного для власного споживання протягом такого місяця – не пізніше останнього дня звітного місяця (п. 3 розд. II Порядку №262).

 

А якщо відвантаження пального відбувається в позаробочий час бухгалтерії?

Податківці звертають увагу, що слід розрізняти дату складання та дату АН. Зокрема, як було зазначено вище, обов’язок реєстрації АН у день її складання визначено тільки у разі здійснення відвантаження пального або спирту етилового з одного акцизного складу пересувного на інший пересувний склад. Тобто всі інші АН можуть бути зареєстровані і наступного дня (враховуючи окремі терміни для певних АН).

При цьому, як зазначається, визначення режиму роботи підприємства у цілому та режиму роботи його акцизних складів зокрема знаходиться поза площиною компетенції ДПСУ. Трудові відносини працівників із підприємством, режими їх роботи та умови оплати праці у вечірній, нічний час та у вихідні, святкові дні мають визначатися внутрішніми наказами підприємства з дотриманням вимог КЗпП та інших нормативно-правових актів з порушеного питання, які не належать до податкового законодавства.

Тобто можливість реєстрації АН в позаробочий час підприємства не заборонена, але така робота повинна відповідним чином бути оформлена (зокрема, у вигляді понаднормової роботи, роботи у нічний час або у вихідні та святкові дні).

 

Які показники зазначаються в АН?

Обсяг пального, який має бути відображений в акцизних накладних при завантаженні в залізничну цистерну (перша акцизна накладна) та вивантаженні з неї (друга акцизна накладна), має відповідати фактичним даним такого показника при здійсненні кожної з вказаних операцій.

 

Що робити з різницею?

Податківці прирівнюють таку різницю до втрат пального. Відповідно платник податку складає АН на обсяги втраченого пального:

  • або при складанні акцизної накладної при вивантаженні пального із залізничної цистерни;
  • або на загальний обсяг втраченого пального протягом звітного місяця не пізніше останнього дня такого місяця.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»