• Посилання скопійовано

Придбали рідину для е-сигарет до 2021 року: чи дбати про акцизні марки?

Виключних правил для маркування рідин, які використовуються в електронних сигаретах, стосовно залишків, що були виготовлені до 01.01.2021 р., чинним законодавством не передбачено. Докладніше в роз’ясненні від ДПС

Придбали рідину для е-сигарет до 2021 року: чи дбати про акцизні марки?

Чи можливо здійснювати продаж, зберігання та транспортування рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виготовлених до 2021 року, без акцизних марок на підставі норм міжнародного права та положень Конституції України як норм прямої дії? Відповідь на це питання податківці надали в ІПК від 22.02.2021 р. №ф696/ІПК/99-00-09-03-02-06.

Вони нагадали, що  Законом №466 внесено зміни до статей 226 та 227 ПКУ. Цими змінами, які діють з 01.01.2021 р.,  передбачено:

  • маркування марками акцизного податку рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • нові види марок (РІ – «рідина імпортна», РВ – «рідина вітчизняна»);
  • що кожна марка акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки.

Увага! Відповідно до п. 226.9 ПКУ рідини, що використовуються в електронних сигаретах, вироблені до 1 січня 2021 року вважаються такими, що немарковані.

Перехідний період для маркування залишків рідин, які використовуються в електронних сигаретах, що були виготовлені до 01.01.2021 р., чинним законодавством не  передбачено.

Але на початку січня з’явився проєкт наказу Мінфіну щодо правил маркування рідини для е-сигарет.

Ним передбачено інше (ніж те, що зазначають податківці в ІПК): у зв’язку з тим, що на кінець 2020 року в обігу знаходяться значні обсяги рідин, що використовуються в електронних сигаретах, Мінфіном було запропоновано ввести перехідний період, який дозволить реалізувати зазначені обсяги рідин.

Так, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені до 1 січня 2021 року та знаходяться в ємностях (упаковках), не маркованих марками акцизного податку, можна буде продавати до 1 липня 2021 року.

Але цей наказ досі не набрав чинності. Тому винятків щодо залишків рідин досі не існує.  І податківці змушені надавати роз’яснення щодо  маркування рідин е-сигарет в поточних умовах, тобто спираючись на те законодавство, яке є чинним. Про це читайте тут.

 

Правила ліцензування рідин, що використовуються в електронних сигаретах

Нагадаємо, що виробництво рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності за умови одержання ліцензії (ст. 2 Закону № 481).

Проте ліцензія потрібна не лише виробникам! Статтею 15 Закону №481 встановлено:

  • роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю;
  • імпорт, експорт рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії;
  • оптова торгівля на території України рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

До суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі:

  • виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензії - 200% вартості виробленої продукції, але не менше 20 000 гривень;
  • оптової і роздрібної торгівлі, зокрема рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених цим Законом), - 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 гривень (ст. 17 Закону № 481).

 

Як отримати роздрібну ліцензію?

Як ми зазначили вище, роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах,  може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Увага! Суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 780 гривень на кожне місце торгівлі.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі, зокрема,  рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються територіальними органами ДПС.

Ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Довідково: сплата за ліцензії залежить від виду діяльності з електронними сигаретами. Наразі діє три види класифікації рахунків для сплати – 22010500, 22011000, 22011100. Про це ми писали тут.

У заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб'єкт господарювання (у тому числі іноземний суб'єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має намір отримати ліцензію (оптова, роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах)

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО, ПРРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах (ст. 15 Закону № 481).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»