• Посилання скопійовано

Екологічний податок та рентна плата – 2018: що змінилося?

Розглянемо, що змінилося в оподаткуванні екологічним податком та рентної платою у зв’язку з появою Закону № 2245

Екологічний податок та рентна плата – 2018: що змінилося?

Екологічний податок

Безпосередньо розрахунок об’єкта оподаткування екологічним податком, правила та  строки подання декларації, порядок обчислення податку не змінилися. Не змінились і граничні строки подання податкової декларації та сплати екоподатку. 

Однак з 01.01.2018 року діють нові ставки оподаткування, передбаченні статтями 243 – 248 ПКУ. Зокрема,  збільшено на 11,2% ставки екологічного податку за:

  • викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (ст. 243 ПКУ);
  • скиди окремих забруднюючих речовин у водні об'єкти (ст. 245 ПКУ);
  • розміщення окремих видів надзвичайно небезпечних відходів (ст. 246 ПКУ);
  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками  понад установлений особливими умовами ліцензійний строк (ст. 248 ПКУ).

Збільшені ставки повинні застосовуватися платниками екоподатку при обчисленні податкових зобов'язань за перелічені вище об'єкти оподаткування, що виникли з 1 січня 2018 року. Тобто за IV квартал 2017 року платники податку сплачують екоподаток ще за старими ставками.

Зверніть увагу! Податківці вже надали роз’яснення з приводу граничних строків сплати екоподатку та звітування з нього у 2018 році. Про це детально ми писали тут.

Окремо податківці вказали, що робити тим платникам, які не планують у цьому році розміщати відходи. Такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. У іншому разі платник податку зобов’язаний подавати декларації відповідно до вимог ПКУ. 

 

Рентна плата

Основні принципи визначення та сплати рентної плати, а також звітування залишилися незмінними. Але відповідно до Закону № 2245 з 2018 року змінилися розміри ставок для оподатковування рентною платою. Зокрема, збільшено ставки за:

  • користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин (ст. 253 ПКУ);
  • за спеціальне використання води (ст. 255 ПКУ);
  • за спеціальне використання лісових ресурсів (ст. 256 ПКУ).

До того ж п. 252.20 ПКУ доповнено окремими стимулюючими ставками рентної плати на видобуток природного газу:

- у розмірі 12% на природний газ, видобутий з нових свердловин з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів (крім природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність);

- та 5% на природний газ, видобутий з нових свердловин з покладів, які повністю або частково залягають на глибині понад 5000 метрів (крім природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність).

Але за новим п. 2 пірозд. 9-1 розд. ХХ ПКУ така стимулююча ставка не може бути збільшена у проміжок з 1 січня 2018 року до 1 січня 2023 року. Також до такої ставки не можуть застосовуватися коригуючі коефіцієнти або інші механізми, що призведуть або можуть призвести до фактичного збільшення розміру податкових зобов’язань з рентної плати.

Пункт 252.20 ПКУ доповнено новою приміткою до таблиці ставок. Нею встановлено, що спеціальні рентні ставки для нафти та конденсату, що видобуті у межах території України, континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони України у розмірі 2% вартості товарної продукції гірничого підприємства, а для газу природного (у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, газу (метану) вугільних родовищ, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід) у розмірі 1,25% вартості товарної продукції гірничого підприємства.

Окрім цього, з 1 січня 2019 року зменшується ставка  рентної плати на видобуток конденсату з 45% та 21% до 29% та 14% залежно від глибини залягання.

А от ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (ст. 254 ПКУ) залишились без змін.

Про зміни щодо рентної плати вже висловилися й податківці. Про це ми писали тут.  В своєму роз’ясненні податківці нагадали, що з 01.01.2018 р. почали діяти зміни, внесені п. 110 розділу I Закону №1797-VIII до ст. 255 ПКУ. Зокрема, змінилося визначення кола платників рентної плати за спеціальне використання води та порядку нарахування податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води.

Так, з 01.01.2018 року платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

- первинні водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

- суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»