• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація надає платні послуги: що зі статусом неприбутковості?

Податківці у новій індивідуальній консультації роз’яснили правомірність здійснення неприбутківцями тренінгів на платні основі

Неприбуткова організація надає платні послуги: що зі статусом неприбутковості?

Коментар до індивідуальної консультації від 13.04.2018 р. №1553/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Визначення статусу неприбутковості

За пп. 133.4.1 ПКУ неприбутковою організацією є підприємство, установа та організація (далі - неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. При цьому не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків неприбуткової організації (визначених пп. 133.4.2 ПКУ);
  • внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Окремою обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. Саме це передбачено  пп. 133.4.2 ПКУ.

Але, крім цього, для отримання статусу неприбутковості, організація має бути створена і здійснювати діяльність без мети отримання прибутку (звідси і назва цього статусу).  І саме це податківці підкреслюють у коментованій ІПК.

 

Хто з організацій може мати статус неприбутковості?

Але відповідно до пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені:

  • бюджетні установи;

Усі новини про «неприбутківців» – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

  • громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
  • спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;
  • житлово-будівельні кооперативи, садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
  • об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;
  • професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;
  • сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
  • інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ.

 

Чи може неприбуткова організація надавати платні послуги?

В ІПК податківці зупинилися на громадських організаціях, оскільки ними відповідь надавалася саме для них. Точніше, для однієї – Товариства Червоного Хреста.

Статтею 11 Закону №330 передбачено, що Товариство Червоного Хреста бере участь у міжнародній доброчинній, благодійній діяльності, в інших міжнародних акціях гуманітарного характеру, що здійснюються відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, цього Закону та інших нормативно-правових актів.

При цьому під доброчинною, благодійною діяльністю, відповідно до абз. 5 ст. 3 Закону №330, слід розуміти діяльність, пов'язану з наданням допомоги та підтримки тим, хто її потребує, виходячи із загальнолюдських принципів гуманності та взаємодопомоги, яка здійснюється виключно безкорисливо (без мети одержання прибутку чи іншої вигоди).

З іншого боку, відповідно до ст. 12 Закону № 330 для досягнення цілей, передбачених Статутом Товариства, та виконання завдань відповідно до принципів Міжнародного червонохресного руху і цього Закону Товариство має право, зокрема, створювати організації, фонди, а також засновувати підприємства з метою фінансового забезпечення виконання статутних завдань Товариства згідно з законодавством і міжнародними зобов'язаннями України.

Крім цього, ст. 23 Закону №330 встановлено, що з метою виконання своїх статутних завдань організації можуть здійснювати необхідну господарську діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ та організацій із статусом юридичної особи, а також заснування підприємств у порядку, встановленому законодавством.

Прибутки, одержані підприємствами, установами та організаціями, які перебувають у власності Товариства, його органів та місцевих організацій, використовуються виключно на виконання статутних завдань Товариства, враховуючи адміністративно-господарські витрати, пов'язані з діяльністю.

Податківці в ІПК зробили такий висновок: «Відповідно до положень Закону №330 Товариство, в статусі неприбуткової організації, може здійснювати свою діяльність виключно безкорисливо (без мети одержання прибутку чи іншої вигоди) для досягнення статутних цілей».

На нашу ж думку, організації Червоного Хреста надавати платні послуги можуть, але через окремо створені юрособи, які не мають статусу неприбуткових.

 

Чи можуть інші неприбуткові організації надавати платні послуги?

Якщо статутом неприбуткової організації та відповідним законом, яким регулюється її діяльність, не встановлено заборони отримувати плату за свої послуги, то це не призведе до втрати статусу неприбутковості.

Про це податківці зазначали ще на початку 2017 року у своєму листі від 03.04.2017 р. №6856/6/99-99-15-02-02-15. Їх висновок був такий: «внесені до Реєстру неприбуткові організації не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів (у т.ч. від надання платних послуг), отриманих від статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами та не розподіляється серед засновників (учасників), членів такої організації».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»