• Посилання скопійовано

Нову нормативну грошову оцінку прийнято, а в договір не внесено зміни: як звітувати?

Для обчислення плати за землю та звітування має застосовуватися нова НГО незалежно від внесення змін до договорів оренди земельних ділянок держвласності

Нову нормативну грошову оцінку прийнято, а в договір не внесено зміни: як звітувати?

Податківці в ІПК від 27.05.2019 р. №2388/ІПК/22-01-1204-11 нагадали, що за ПКУ базою оподаткування платою за землю є нормативна грошова оцінка земельної ділянки (пп. 271.1 та пп. 289.1 ПКУ). На піставі цього вони вказали, що порядок обчислення плати не залежить від фіксування розміру нормативної грошової оцінки у договорі, у тому числі у разі її зміни.

Окремо податківці навели норму п. 286.2 ПКУ. За нею у разі затвердження органом місцевого самоврядування відповідно до положень ст. 23 Закону «Про оцінку земель» нової нормативної грошової оцінки, до контролюючих органів разом з декларацією з плати за землю надається довідка (витяг) про розмір нової нормативної грошової оцінки щодо кожної окремої земельної ділянки.

На підставі вищенаведених норм податківці зробили висновок: якщо рішенням органу місцевого самоврядування з 01.01.2019 р. введено дію нову нормативну грошову оцінку, то господарство для обчислення податкових зобов’язань з плати та складання податкової декларації має застосовувати нову нормативну грошову оцінку незалежно від того, чи внесені до договорів відповідні зміни.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»